Nea Radio

Haga om Halck

Mørkere: Arnulf Haga er ny regissør til musikkspillet Carl Halck. Han lover at årets utgave viser en mørkere Carl Halck. Foto: Anne Gundersen

Det nærmer seg premiere på Carl Halck på Karlslyst gård i Hommelvik. Ny regissør av året, Arnulf Haga, har satt et mørkere preg på musikkspillet om godseieren som tapte alt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det yrer av liv på Karlslyst gård i Hommelvik. Øvingene er i sluttfasen før premieren 13. august og i tillegg til sang og terping av replikker, hamres og sages det kulisser i låver og uthus. Midt i det hele sitter Arnulf Haga godt i regissør-stolen mens han med kyndig hånd veileder skuespillere mot det som er hans visjon av det dramatiske fallet til godseieren som tapte alt.

– Når vi leser nedtegnelsene som forteller om Halcks liv, ser vi fort at denne sagaen inneholder alle komponenter som kreves av en klassisk tragedie, mener Haga og forteller at nettopp dette har vært med å forme hans innfallsvinkel til historien.

Dramatisk: Aina Kristiansen i rollen som Hansine Moan, innser at livet til datteren Karen, spilt av Ylva Kristin Teigseth-Grødal, ikke står til å redde. Foto: Anne Gundersen

Mer teater

Stykket er opprinnelig bygget omkring en operalest.

– Jeg følte at dette måtte endres, forklarer Haga.

– Jeg har valgt å inkorporere mer teater. Stykket har nå flere billeder og er derfor mindre stillestående. Og, ikke minst, det er mørkere. Kulissen Karlslyst, er i seg selv formidabel og det var her Carl Halck, selv om historien er bearbeidet og dramatisert, gikk til grunne.

– Bygningene her er fantastiske og de vitner nok om det som skulle vise seg å bli Halcks bane, i det minste økonomisk. Mye tyder på at han var narsissistisk og at han var mer opptatt av å bygge flotte tårn og spir enn å drive økonomisk gårdsdrift, reflekterer Haga og sier videre at Halck etter all sannsynlighet endte opp som en fattig tollfunksjonær i Christiania.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Kulturell dugnad

Arnulf Haga er imponert over både sangere og skuespillere og ikke minst den kulturelle dugnadsånden i Hommelvik.

– Det er noe jeg kjenner veldig sterkt. Her snakker vi om en kontinuitet innenfor kulturlivet, der det er tydelig at dette er noe som skaper sterkt engasjement i hele bygda, mener han og roser også Tore Hammer og Kari Saxevik for å stille gården til disposisjon.

– Når et stykke som dette - selv om deler av det er fiktivt - settes opp på en gård som denne, så blir det noe hele lokalsamfunnet blir stolt av. Carl Halck blir en del av Hommelviks identitet.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...