ANNONSE
Annonse

Haga om Halck

Mørkere: Arnulf Haga er ny regissør til musikkspillet Carl Halck. Han lover at årets utgave viser en mørkere Carl Halck. Foto: Anne Gundersen

Det nærmer seg premiere på Carl Halck på Karlslyst gård i Hommelvik. Ny regissør av året, Arnulf Haga, har satt et mørkere preg på musikkspillet om godseieren som tapte alt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Det yrer av liv på Karlslyst gård i Hommelvik. Øvingene er i sluttfasen før premieren 13. august og i tillegg til sang og terping av replikker, hamres og sages det kulisser i låver og uthus. Midt i det hele sitter Arnulf Haga godt i regissør-stolen mens han med kyndig hånd veileder skuespillere mot det som er hans visjon av det dramatiske fallet til godseieren som tapte alt.

– Når vi leser nedtegnelsene som forteller om Halcks liv, ser vi fort at denne sagaen inneholder alle komponenter som kreves av en klassisk tragedie, mener Haga og forteller at nettopp dette har vært med å forme hans innfallsvinkel til historien.

Dramatisk: Aina Kristiansen i rollen som Hansine Moan, innser at livet til datteren Karen, spilt av Ylva Kristin Teigseth-Grødal, ikke står til å redde. Foto: Anne Gundersen

Mer teater

Stykket er opprinnelig bygget omkring en operalest.

– Jeg følte at dette måtte endres, forklarer Haga.

– Jeg har valgt å inkorporere mer teater. Stykket har nå flere billeder og er derfor mindre stillestående. Og, ikke minst, det er mørkere. Kulissen Karlslyst, er i seg selv formidabel og det var her Carl Halck, selv om historien er bearbeidet og dramatisert, gikk til grunne.

– Bygningene her er fantastiske og de vitner nok om det som skulle vise seg å bli Halcks bane, i det minste økonomisk. Mye tyder på at han var narsissistisk og at han var mer opptatt av å bygge flotte tårn og spir enn å drive økonomisk gårdsdrift, reflekterer Haga og sier videre at Halck etter all sannsynlighet endte opp som en fattig tollfunksjonær i Christiania.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Kulturell dugnad

Arnulf Haga er imponert over både sangere og skuespillere og ikke minst den kulturelle dugnadsånden i Hommelvik.

– Det er noe jeg kjenner veldig sterkt. Her snakker vi om en kontinuitet innenfor kulturlivet, der det er tydelig at dette er noe som skaper sterkt engasjement i hele bygda, mener han og roser også Tore Hammer og Kari Saxevik for å stille gården til disposisjon.

– Når et stykke som dette - selv om deler av det er fiktivt - settes opp på en gård som denne, så blir det noe hele lokalsamfunnet blir stolt av. Carl Halck blir en del av Hommelviks identitet.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur Vis flere

Kåret til beste stand under Rørosmartnan

Kåret til beste stand under Rørosmartnan

Juryen har kåret to vinnere av beste stand under martnan. En i gata og en i martnashallen.

Martnaskrus med hyllest til rørospolsen

Martnaskrus med hyllest til rørospolsen

Potteriet Røros har laget 700 krus til Rørosmartnan.

Tolker The Boss i Kimen

Tolker The Boss i Kimen

Namsos Allstar

Namsos Allstar ha tatt et dypdykk i materialet til Bruce Springsteen. Nå tar de med seg resultatet til Kimen kulturhus.

Poppet opp i Kimen

Poppet opp i Kimen

Vebjørn og Aune Sand inntar kulturhuset

Vebjørn Sand holder malerkurs for barn i alle aldre i Kimen Kulturhus denne uka. I tillegg er det pop-up utstilling og foredrag der broren Aune også deltar. Hør intervjuet med Norges kanskje mest eksotiske tvillingpar her.

Gjenopplev stemningen fra åpningen av Rørosmartnan

Bilder og video

Gjenopplev stemningen fra åpningen av Rørosmartnan

Klokken 12 tirsdag ble den 166. Rørosmartnan åpnet på Malmplassen.

UKM i Holtålen

UKM i Holtålen

Feiende flott arrangement, men hvor er guttene og hvor er bandene?

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE