Nea Radio

Sommerfæstivalen fikk koronamillion:

Hadde ikke avtaler med Årsøya

Fikk koronastøtte: I 2019 sto TIX på scenen under Sommerfæstivalen i Selbu, men festivalen ble dårlig besøkt. Nå har fesitvalen fått kompensasjon for festivalen i 2020. Mye tyder på at denne ikke var planlagt arrangert. Foto: Sommerfæstivalen i Selbu

I januar fikk arrangørene av Sommerfæstivalen i Selbu 960 000,- i koronastøtte. Mye tyder på at festivalen ikke var planlagt arrangert.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 22.01.2021 kl 11:55

Da festivalen søkte om statlig støtte som følge av koronapandemien i november, hadde de nylig endret et Facebook-innlegg på sin side. Innlegget som ble publisert i april 2020, ble endret like før søknaden ble innsendt.

Det var Adressa som først omtalte saken.

Saken fortsetter under bildet.

Endret: Redigeringsloggen til dette Facebook-innlegget viser at det ble endret i november, 16 dager før kulturrådet mottok kompensasjonssøknaden fra Sommerfæstivalen i Selbu. Foto: Skjermdump

Kompensasjonsordninga for kultursektoren skal hjelpe arrangører og underleverandører i koronakrisen. Fram til fristen 15. september kunne alle som mistet inntekter i festivalsesongen mai-august søke. I følge avisa kom det inn 1513 søknader på til sammen 1,37 milliarder kroner.

Regjeringen så seg senere nødt til å forlenge ordningen. Fra 11. november ble det også mulighet for arrangement som skulle gått i september til å søke om kompensasjoner.

Den 20. november mottok kultursektoren en søknad fra Sommerfæstivalen. Denne søknaden var signert av festivalsjef og daglig leder Kenneth Mjøsund. Han eier festivalen sammen Martin Hallager Aaknes og Trond Svarva.

Dårlig besøkt i 2019

Svarva og Aaknes var også eiere da festivalen gikk konkurs i 2014. Det var siste gang festivalen ble arrangert, før de prøvde til igjen i 2019.

2019-utgaven av festivalen ble dårlig besøkt, og til Adressa forteller medeier Trond Svarva at arrangementet ga dårlige økonomiske resultater.

– Vi håpet at 2000 ville komme, mens politiet sa at vi måtte bemanne for 10 000. Vi brukte altfor mye penger på artister og sikkerhet. Da festivalen var ferdig hadde vi ikke nok til å gjøre opp for oss, så vi ble enige med bandene om å betale cirka 30 prosent av honoraret, sier Svarva til avisen.

Regnskapet til Sommerfæstivalen AS viser at selskapet gikk 320 365,- i minus i 2019.

I søknaden til kulturrådet budsjetterte eierne med 1,5 millioner kroner i billettinntekter, og at eierne har beregnet et resultat på 960 000 kroner. De nevner også i søknaden at festivalen har eksistert siden 2002, uten å nevne at den hadde et opphold på fem år etter konkursen i 2014.

Endret dato

Tidligere har festivalen blitt arrangert den andre helga på juli, etter en avtale de har med Årsøya Fritidspark. Styreleder i Fritidsparken, ordfører Ole Morten Balstad forklarer at det ligger en opsjon i femårskontrakten om at Sommerfæstivalen AS kan arrangere den andre helga i juli.

– Men det er ikke alt i den som er oppfylt. De var ikke i kontakt med oss i fjor. Vi har ikke hørt noe om arrangementet lokalt, og har ikke sett markedsføring, sier Balstad til avisa, som ikke går nærmere inn på hva som ikke er oppfylt i kontrakten.

Hadde ingen avtale: Ordfører i Selbu, Ole Morten Balstad er også styreleder i Årsøya Fritidspark, og sier at Fritidsparken ikke hadde noen avtale med Sommerfæstivalen i 2020. Foto: Maiken Gjærevold Woldseth

I søknaden skrev eierne at Sommerfestivalen i Selbu ble avlyst som følge av koronakrisen. Men før avlysningen opplyser de at festivalen ble flyttet fra 10.–12. juli, til den første helga i september.

– Vi hadde ikke noen booking fra Sommerfestivalen på Årsøya i september, sier Balstad.

Billetsalget hadde ikke startet og ingen artister var booket til Sommerfæstivalen i 2020.

– Vi har vært i dialog med flere om område, men har ikke skrevet kontrakter med noen, ene og alene fordi vi ikke ønsket å forplikte oss til å betale noe. Da vi ikke fikk gjennomført i juli ble vi enige om å flytte festivalen så langt fram i tid som mulig i håp om at vi kunne arrangere. Da tida gikk og smittesituasjonen ble som den ble, var ikke festivalen gjennomførbar i september heller, sier medeier av festivalen Trond Svarva, til avisa.

Han sier at det enkleste hadde vært om de ikke hadde flyttet festivalen.

– I etterpåklokskapens lys ser jeg at vi burde ha søkt om kompensasjon for juli. Det var da vi hadde kontrakt med Årsøya, sier Svarva til Adressa.no

I en SMS til Nea Radio skriver daglig leder i Sommerfæstivalen AS, Kenneth Mjøsund at aksjonærene i selskapet skal møtes til uken.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...