ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Sommerfæstivalen fikk koronamillion:

Hadde ikke avtaler med Årsøya

Fikk koronastøtte: I 2019 sto TIX på scenen under Sommerfæstivalen i Selbu, men festivalen ble dårlig besøkt. Nå har fesitvalen fått kompensasjon for festivalen i 2020. Mye tyder på at denne ikke var planlagt arrangert. Foto: Sommerfæstivalen i Selbu

I januar fikk arrangørene av Sommerfæstivalen i Selbu 960 000,- i koronastøtte. Mye tyder på at festivalen ikke var planlagt arrangert.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 22.01.2021 kl 11:55

ANNONSE
Annonse

Da festivalen søkte om statlig støtte som følge av koronapandemien i november, hadde de nylig endret et Facebook-innlegg på sin side. Innlegget som ble publisert i april 2020, ble endret like før søknaden ble innsendt.

Det var Adressa som først omtalte saken.

Saken fortsetter under bildet.

Endret: Redigeringsloggen til dette Facebook-innlegget viser at det ble endret i november, 16 dager før kulturrådet mottok kompensasjonssøknaden fra Sommerfæstivalen i Selbu. Foto: Skjermdump

Kompensasjonsordninga for kultursektoren skal hjelpe arrangører og underleverandører i koronakrisen. Fram til fristen 15. september kunne alle som mistet inntekter i festivalsesongen mai-august søke. I følge avisa kom det inn 1513 søknader på til sammen 1,37 milliarder kroner.

Regjeringen så seg senere nødt til å forlenge ordningen. Fra 11. november ble det også mulighet for arrangement som skulle gått i september til å søke om kompensasjoner.

Den 20. november mottok kultursektoren en søknad fra Sommerfæstivalen. Denne søknaden var signert av festivalsjef og daglig leder Kenneth Mjøsund. Han eier festivalen sammen Martin Hallager Aaknes og Trond Svarva.

Dårlig besøkt i 2019

Svarva og Aaknes var også eiere da festivalen gikk konkurs i 2014. Det var siste gang festivalen ble arrangert, før de prøvde til igjen i 2019.

2019-utgaven av festivalen ble dårlig besøkt, og til Adressa forteller medeier Trond Svarva at arrangementet ga dårlige økonomiske resultater.

– Vi håpet at 2000 ville komme, mens politiet sa at vi måtte bemanne for 10 000. Vi brukte altfor mye penger på artister og sikkerhet. Da festivalen var ferdig hadde vi ikke nok til å gjøre opp for oss, så vi ble enige med bandene om å betale cirka 30 prosent av honoraret, sier Svarva til avisen.

Regnskapet til Sommerfæstivalen AS viser at selskapet gikk 320 365,- i minus i 2019.

I søknaden til kulturrådet budsjetterte eierne med 1,5 millioner kroner i billettinntekter, og at eierne har beregnet et resultat på 960 000 kroner. De nevner også i søknaden at festivalen har eksistert siden 2002, uten å nevne at den hadde et opphold på fem år etter konkursen i 2014.

Endret dato

Tidligere har festivalen blitt arrangert den andre helga på juli, etter en avtale de har med Årsøya Fritidspark. Styreleder i Fritidsparken, ordfører Ole Morten Balstad forklarer at det ligger en opsjon i femårskontrakten om at Sommerfæstivalen AS kan arrangere den andre helga i juli.

– Men det er ikke alt i den som er oppfylt. De var ikke i kontakt med oss i fjor. Vi har ikke hørt noe om arrangementet lokalt, og har ikke sett markedsføring, sier Balstad til avisa, som ikke går nærmere inn på hva som ikke er oppfylt i kontrakten.

Hadde ingen avtale: Ordfører i Selbu, Ole Morten Balstad er også styreleder i Årsøya Fritidspark, og sier at Fritidsparken ikke hadde noen avtale med Sommerfæstivalen i 2020. Foto: Maiken Gjærevold Woldseth

I søknaden skrev eierne at Sommerfestivalen i Selbu ble avlyst som følge av koronakrisen. Men før avlysningen opplyser de at festivalen ble flyttet fra 10.–12. juli, til den første helga i september.

– Vi hadde ikke noen booking fra Sommerfestivalen på Årsøya i september, sier Balstad.

Billetsalget hadde ikke startet og ingen artister var booket til Sommerfæstivalen i 2020.

– Vi har vært i dialog med flere om område, men har ikke skrevet kontrakter med noen, ene og alene fordi vi ikke ønsket å forplikte oss til å betale noe. Da vi ikke fikk gjennomført i juli ble vi enige om å flytte festivalen så langt fram i tid som mulig i håp om at vi kunne arrangere. Da tida gikk og smittesituasjonen ble som den ble, var ikke festivalen gjennomførbar i september heller, sier medeier av festivalen Trond Svarva, til avisa.

Han sier at det enkleste hadde vært om de ikke hadde flyttet festivalen.

– I etterpåklokskapens lys ser jeg at vi burde ha søkt om kompensasjon for juli. Det var da vi hadde kontrakt med Årsøya, sier Svarva til Adressa.no

I en SMS til Nea Radio skriver daglig leder i Sommerfæstivalen AS, Kenneth Mjøsund at aksjonærene i selskapet skal møtes til uken.

Nøkkelord

ANNONSE