Nea Radio

Julebord:

Hadde du stoppet en promillekjører?

Hadde du stoppet en som har drukket fra å kjøre hjem fra julebordet? Foto: Pixabay

Skremmende mange er usikre på om de hadde stoppet ruset sjåfør fra å kjøre. - Ta nøklene hvis en som har drukket vil kjøre fra julebordet. Det kan redde liv, ser fagsjef Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

en undersøkelse fra forsikringsselskapet sier hele 20 prosent av unge mellom 18 og 29 år "nei" eller "vet ikke" på spørsmål om de ville stoppet en promillekjører. 16 prosent av befolkningen ellers svarer det samme.

- Jeg håper flere tar affære hvis de faktisk havner i en slik situasjon, sier fagsjefen.

UP: Bekymringsfullt

- Det er bekymringsfullt hvis to av ti ikke ville prøvd å hindre en som er påvirket av alkohol fra å kjøre, sier sjefen for Utrykningspolitiet (UP), Steven Hasseldal.

Politier sier imidlertid at fra de rundt 10.000 sakene de avdekker hvert år kommer halvparten etter varsel fra publikum. Antallet tips er økende.

Redd for reaksjoner

- Det kan være flere grunner til at folk oppgir at de ikke vet om de ville grepet inn. Redsel for en aggressiv reaksjon fra promillekjøreren, redsel for å bli stemplet som angiver eller få problemer i gjengen i etterkant kan være noen, sier Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

Hun er generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, en frivillig organisasjon som arbeider mot rus i trafikken og for økt trafikksikkerhet.

Kjører 200.000 kilometer i rus daglig

Hver dag kjører berusede sjåfører mer enn 200.000 kilometer med personbil på norske veier. Tallene er beregnet ut fra funn i en vegkantundersøkelse utført av Seksjon for rusmiddelforskning ved Oslo universitetssykehus i samarbeid med UP.

I Frendeundersøkelsen, som er utført av YouGov, fikk folk også spørsmål om de hadde stoppet en som var påvirket av andre rusmidler fra å kjøre bil. Her svarer 15 prosent "nei" eller "vet ikke".

Dette ruser folk seg på i trafikken

De mest vanlige rusmidlene sjåfører stoppes med i Norge foruten alkohol er cannabis (THC), amfetamin, klonazepam og metamfetamin.

- Politiet vil fortsette å kontrollere sjåfører til alle døgnets tider for å forebygge og avdekke ruspåvirket kjøring, med det formål å bidra til reduksjon av antallet drepte og hardt skadde på norske veier, sier UP-sjef Steven Hasseldal.

Til deg som lurer på hvordan du skal komme deg hjem fra julebordet uten egen bil har fagsjefen i Frende noen forslag.

- Ta taxi eller nattbuss, sov hos en venn i nærheten, eller ta inn på hotell. Om det koster litt ekstra, er det verdt det. Ruskjøring kan koste deg eller andre livet, sier Roger Ytre-Hauge.

TIPS: Dette gjør du hvis du mistenker rus bak rattet

Hvis det er noen du kjenner som vurderer å kjøre, stopp dem!
Stopper de ikke, ring politiet på 02800.
Ser du vinglete eller rar kjøring på veien, ring politiet på 02800.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...