Annonse
Nea Radio

Ny bok utforsker Gustav Vigelands arbeider i Nidarosdomen

– Vigelands verk i domen er ukjent for mange

Vigeland: Maria Veie Sandvik er forlagsredaktør i Museumsforlaget. Nå kommer boka Gustav Vigeland og Nidarosdomen. To nasjonale ikoner. Foto: Chris Erlbeck

Gustav Vigeland bidro med hele 44 verk til utsmykkingen av Nidarosdomen under restaureringen. Nå blir arbeidet presentert i bokform.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 15.10.2019 kl 08:31

Annonse

Den 26. oktober lanseres boka Gustav Vigeland og Nidarosdomen. To nasjonale ikoner. Forlagsredaktør og kunsthistoriker Maria Veie Sandvik er redaktør for praktverket og hun gleder seg.

– De fleste tenker på Vigelandsparken når de tenker på Gustav Vigeland. Ikke mange vet hvor omfattende hans bidrag til utsmykningen var da Nidarosdomen ble restaurert fra 1869 og framover. Veie Sandvik forteller at heller ikke hun var klar over omfanget.

– Jeg ble overrasket da jeg ble gjort oppmerksom på dette og det har vært en svært spennende reise å ta tak i dette materialet.

Saken fortsetter under radiointervjuet

Jubileum

I år er det 150 år siden Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider ble stiftet og det er også 150 år siden Gustav Vigeland ble født.

– Derfor er det naturlig at boken kommer nå, mener Sandvik som har jobbet med prosjektet i over et år. Boken er en samling artikler fra noen av våre fremste forskere på feltet og omhandler alt fra dagens selfiekultur til bruken av norrøne virkemidler for å styrke den norske identiteten i perioden før og etter unionsoppløsningen i 1905.

– Blant det vi ser nærmere på er Vigelands bruk av et norrønt formspråk. Restaureringen av Nidarosdomen var en viktig del av nasjonalbyggingen fram mot - og etter - unionsoppløsningen og artikkelforfatterne drøfter sammenhengene i denne materien, forklarer hun.

Provoserende

Ingen vet hvor Gustav Vigeland sto politisk og kunstneren tok aktivt avstand fra de nazistiske strømningene i samtiden.

– Men måten han gjør bruk av norrøne arketyper på, føyer seg inn i et formspråk som faller sammen med de politiske strømningene i Europa på 1930-tallet. Selv har han forklart at han uttrykte det "iboende norske". Det er spørsmål her som ikke er ferdig debattert og jeg mener at vi må se nærmere på hvordan vi ser på det vi mener er vår norske arv. En del av denne arven er nok ikke helt i tråd med hva vi skulle ønske når det gjelder menneskesyn.

Praktbok

I boken dras man inn i historien om Vigeland og Nidarosdomen ved hjelp av et bilde av den svært unge kunstneren sittende i sitt atelier, mens han leser Hans Jæger.

– Det er et fascinerende bilde, mener Veie Sandvik og sier at bildet er valgt med omhu.

– Vi tenker gjerne på Gustav Vigeland som en gammel og morsk mann med pondus, men han var faktisk bare 24 år gammel da han tok fatt på arbeidet med skulpturene som i dag pryder Nidarosdomen. Og da hadde han allerede lenge vært opptatt av nettopp gjenreisningen av vår nasjonale domkirke, forteller hun.

– Jeg tror dette er en bok som både vil provosere og forklare og ikke minst sette det omfattende arbeidet Gustav Vigeland utførte i Nidarosdomen på agendaen, avslutter Maria Veie Sandvik.

Allerede lørdag 12. oktober åpner en utstilling som viser Vigelands erotiske tegninger i Trondheim Kunstmuseum.

Nøkkelord

Annonse