Nea Radio

Hvitt fra oven:

Gult farevarsel for hele landsdelen

Snø: Det er utstedt gult farevarsel for snø i Trøndelag. Slik ser skybildet ut klokka 07.00 fredag morgen. Foto: Skjermdump Meteorologisk institutt

Det meldes opp til 40 centimeter i høyden, men snøen legger seg også i lavlandet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Den som gløttet ut vinduet over morraskaffen i dag tidlig kunne de aller fleste steder i Trøndelag konstatere at joda, nå er det vinter. Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Pernille Borander, bekrefter at en vinterlig værtype preger landsdelen.

– Det kan faktisk bli ganske mye snø, muligens opp mot 40 centimeter i høyden, selv om det også vil bli hvitt på bakken i lavlandet.

I tillegg vil det bli en del vind i hele fylket og vi kan regne med nordlig stiv til sterk kuling.

– Denne vinden kommer fra nord og det er den som bringer med seg snøbyger. Men litt utover fredagen vil nedbøren begynne å avta, sier Borander.

– Da får vi et lite opphold, før det kommer inn et nytt lavtrykk lørdag.

På`n igjen

Lavtrykket lørdag kommer fra vest og da med fuktig og mild luft. Den milde lufta gjør at nedbøren kommer som regn.

– Vinden vil ta seg opp igjen natt til lørdag og utover lørdags morgen og formiddag vil vi få sørlig og senere vestlig vind opp mot storm styrke, forklarer Borander.

– Vinden blir mest merkbar ved kysten og i fjellet, men vil også kunne merkes godt innover i landet.

Lenge siden

Siste gang Trøndelag hadde et tilfelle av ekstremvær som gjorde seg fortjent til eget navn, var i januar 2018.

– Da hadde vi orkanen Cora og det begynner å bli lenge siden i meteorologisk forstand, mener Borander. Ekstremvær omfatter alt fra høy vannstand til storm og får navn annen hver gang etter mann og kvinne, sortert alfabetisk.

Hemmelige navnevalg

Borander forklarer at i Norge er navnevalgene hemmelige før ekstremværet faktisk er her.

– Så vidt jeg vet er det heller ikke et bestemt system på hvilke navn som blir valgt. Det er meteorologene selv som døper ekstremværene. Hva som motiverer valgene vil hun ikke gå nærmere inn på.

– Men jeg skal innrømme at jeg ble skuffet da man valgte å døpe ekstremværet i Bergen i februar i år for Elsa.

– Da var det høy vannstand som utløste kategorien og det navnet burte man ha gitt til en snøstorm, ler meteorologen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...