ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Premiere på "Britannia Hotel":

– Vi grugleder oss!

TV-serie: Odd Reitan (t.v) eier Britannia Hotel og Mikael Foreselius er direktør. Fra i kveld får vi bli med på eventyret som ga Trondheims Hvite Svane nytt liv. Foto: Anne Gundersen

De ansatte på Britannia Hotel i Trondheim har hatt et kamerateam i hælene i flere år. I kveld er det premiere.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 08.02.2021 kl 12:08

ANNONSE
Annonse

Det summer av forsiktig optimisme i resepsjonen på Britannia Hotel i Trondheim. Dørene har nettopp åpnet igjen, etter å ha vært stengt på grunn av koronapandemien for andre gang på under et år. Gjestene er tilbake og det sjekkes ut etter en utvilsomt god natts søvn i ett av de mange rommene.

Det snakkes også lavt om noe annet. De ansatte vil nemlig snart bli allemannseie, når TV-serien "Britannia Hotel" har premiere på TV Norge og Discovery + mandag kveld. Alle er spente på hvordan dette blir. For da kamerateamet fulgte dem, ble de fort en del av gjengen.

– Til slutt merket vi ikke at de var der, sier direktør Mikael Forselius.

– Det er først nå når det nærmer seg premiere at vi skjønner at dette vil føre med seg en god del eksponering, ler han.

Saken fortsetter under bildet:

Oppfylte drømmen: Odd Reitan var 15 år da han bestemte seg for at han en gang skulle eie Britannia Hotel. Drømmen gikk i oppfyllelse og i dag er det direktør Mikael Forselius som forvalter det ærverdige bygget i det daglige. Foto: Anne Gundersen

Guttedrøm

Etter forvandlingen som fulgte da Odd Reitan kjøpte Trondheims mest høytidelige storstue, har interiøret - om mulig - blitt enda mer høytidelig. Bygget hadde sjarme før men nå har det fått et annet preg, inspirert av de store 5 stjernes hotellene i Europa.

– Jeg var 15 år da jeg bestemte meg for at jeg en dag skulle eie Britannia Hotel, sier Reitan. Han forteller at han befant seg i resepsjonen og kom til å overvære at direktøren tok imot et stort og fornemt selskap.

– Det der, tenkte jeg, det er skikkelig tøft. Det må jeg bare få til!

Han har et vitne.

– Første gang jeg snakket finanssjefen hos oss, så sa jeg til henne at det er tre ting vi bestandig må ha penger til. Det ene var å kjøpe Britannia Hotel om det kommer for salg. Hun har jobbet hos oss i 20 år, smiler han.

Høytid

Britannia Hotel har vært åsted for mye norgeshistorie.

– Det er naturligvis viktig for meg. Men jeg er like opptatt av opplevelsen av noe litt høytidelig, sier Odd Reitan.

– Jeg tror vi mennesker har godt av å kjenne litt på det en gang i blant. Dette med storhet.

Han forteller at det var denne følelsen han kjente på da han som guttunge besøkte hotellet.

– Og jeg tror at dersom vi som jobber her og har ansvaret for dette klarer å te oss på en slik måte at det er det gjestene opplever, da har vi klart noe viktig.

Mikael Forselius er enig.

– Det var nettopp dette vi var ute etter da vi ansatte folk. Vi ville ha, og har fått, folk som får en genuin gledesopplevelse av å gjøre andre glade.

Kontrollrunder

Da hotellet var stengt i fjor, vandret Forselius rundt i bygget og holdt vakt. Det samme gjorde han denne gangen.

– Vi har - dessverre kan man si - fått en rutine på hva vi skal gjøre når hotellet må stenges.

I denne omgangen har han gått fra rom til rom og notert seg små riper i lakken. En flekk på tapetet her, avskallet maling på vinduskarmen der. Så har håndverkere gått ham etter og fikset på de kosmetiske detaljene.

– Alt skal være perfekt her. Det skal skinne. Det må det på Britannia.

Glad i byen

Reitangruppen har gjort store investeringer i Trondheim. De eier en rekke bygninger i tillegg til Britannia Hotel og nå skal det også åpnes kulturhus på andre siden av gata fra hotellet.

– Jeg er så glad i byen. Vi vil at Trondheim skal være et ettertraktet sted å besøke. Det er derfor vi gjør det vi gjør.

Nye Hjorten skal bli arena for scenekunst.

– Det er sånn at vi i familien gjør litt forskjellig fordi vi er interessert i forskjellige ting. Ole Robert er interessert i teater så derfor er dette hans hjertebarn, forklarer Reitan.

Men kultur er også en stor del av Britannia og dermed henger det hele litt sammen.

– Britannia skal være et reisemål i seg selv, sier Mikael Forselius.

– Så konsertene vi avholder i Palmehaven med våre "artists in residence" er et mange viktige konsepet for oss. For Britannia Hotel er ikke noe du kan oppleve stykkevis og delt. Her er det helheten som teller, helt ned i minste detalj.

Og når vi nå alle får bli med bak fasaden, så får vi se hvor mye arbeid som legges i nettopp de minste detaljer.

Hør intervjuet med Odd Reitan og Mikael Forselius i avspilleren under:

Nøkkelord

ANNONSE