Nea Radio

Ada Arnstad (SP)

Grill rødt kjøtt fra Norge med god samvittighet!

Ada Johanna Arnstad, Trøndelag Senterparti. Foto: Anne Gundersen

– Vi i Trøndelag Senterparti du har god klimasamvittighet i sommer når du griller norsk biff eller koteletter.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Norske produsenter av rødt kjøtt bidrar vesentlig til landets selvforsyning, god dyrevelferd og lav antibiotikabruk. Alt dette får de til samtidig som vi har lavere klimagassutslipp for rødt kjøtt enn de fleste andre land. Derfor håper vi i Trøndelag Senterparti du har god klimasamvittighet i sommer når du griller norsk biff eller koteletter.

Flere tar til orde for å redusere produksjonen av rødt kjøtt i klimaets navn. Hvis man bruker globale tall for klimagassutslipp er det ingen tvil om at matproduksjon innebærer betydelige klimagassutslipp og har et potensiale for reduksjon. I en norsk setting må vi ta hensyn til to viktige punkter i formålet til Parisavtalen. Det første er et kjent punkt, mens punkt 2 sjelden nevnes i den norske debatten, selv om det står krystallklart i avtalen.

1) vi skal redusere global oppvarming til 2 graders oppvarming, og helst 1,5 grader.

2) reduksjonen i klimagassutslipp skal skje uten at det truer matproduksjonen.

Hvis vi ønsker å oppfylle våre forpliktelser i Parisavtalen, er det direkte misvisende å foreslå storstilt reduksjon i produksjonen av rødt kjøtt i Norge. En liten andel av de norske ressursene til matproduksjon kan brukes til menneskemat. Hvis vi bruker gressressursene i landet som fôr til kyr og sau, kan vi produsere mer av maten som skal spises i Norge. Alternativet er å gjøre oss avhengig av matproduksjon i andre land eller importere kjøtt fra land med høyere utslipp per produserte enhet med rødt kjøtt. Det vil direkte stride med formålet i Parisavtalen, og oppfordringer fra FN.

Norsk jordbruk er godt i gang med tiltak som vil redusere fossile klimagassutslipp, det er en av få næringer som har redusert sine klimagassutslipp sammenlignet med nivået de lå på i 1990. Landbrukets klimaplan viser hvordan norske matprodusenter skal redusere sin klimagassutslipp frem til 2030 med fem millioner CO2-ekvivalenter.

Norske produsenter av rødt kjøtt bidrar vesentlig til landets selvforsyning, god dyrevelferd og lav antibiotikabruk. Alt dette får de til samtidig som vi har lavere klimagassutslipp for rødt kjøtt enn de fleste andre land. Derfor håper vi i Trøndelag Senterparti du har god klimasamvittighet i sommer når du griller norsk biff eller koteletter.

Ada Johanna Arnstad

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...