Nea Radio

Grensepassering skaper hodebry for reindriftsutøvere

HV 12203 Røros holder vakt ved Vauldalen. Foto: Anita Sivertsgård

Nå skaper de strenge karantenebestemmelsene i Norge utfordringer ved grensepassering mellom Norge og Sverige for reindriftsutøverne som har reinflokken sin i grenseområdet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Reindriftsutøvere er definert som samfunnskritisk personell i den norske covid-19 forskriften. Det betyr at de har mulighet til unntak fra karantenebestemmelsene ved grensepassering inn til Norge, når det er nødvendig for å opprettholde drift av virksomheten.

Informere om gjeldene regler

På grunn av strengere karantenebestemmelser i Norge har det blitt viktig å informere om 
hvilke regler som gjelder i Norge for både norske og svenske reindriftsutøvere som krysser grensen mellom Sverige og Norge, sier Røros kommune på sine hjemmesider.

Videre skriver de; 
Det er viktig at alle som krysser grensen til Norge registrerer seg og tester seg
(jf. covid-19 forskriften)

Det betyr i praksis at:

Svenske reindriftsutøvere som skal til Norge skal teste seg på grensen mellom klokken 08.00 og 12.00 (Vauldalen teststasjon). Hvis dette ikke lar seg gjøre må de teste seg innen tre dager. Dette kan de gjøre på Røros legesenter på hverdager klokken 13.00. Det er viktig at de bestiller test før de kommer på legesenteret.

Det er kun personer som er absolutt nødvendig for å opprettholde drift som kan krysse grensen. De har kun lov til å være i arbeid i Norge, og må være i karantene på fritiden.

Norske reindriftsutøvere som har vært i Sverige må teste seg når de kommer tilbake til Norge. Det kan de gjøre på grensen på Vauldalen teststasjon, eller på Røros legesenter. De skal da være i karantene på fritiden.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...