Nea Radio

– Gledelig at lisensjakta på bjørn nord for Dovre avlyses

Illustrasjonsfoto Foto: Hans Ivar Stene

Naturvernforbundet mener dette er nødvendig for at bjørnebestanden skal nå opp på bestandsmålet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 21.08.2019 kl 15:33

Miljødirektoratet har sagt nei til lisensjakt på bjørn fra Trøndelag og nordover i 2019.

– Dette er meget bra og helt nødvendig for å bygge opp bjørnebestanden, sier fagleder Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet i en pressemelding.

Han sier at Naturvernforbundet er sterkt bekymret for bjørnen i Norge.

– Det skytes altfor mange bjørner, og det gjøres for lite for å bygge opp bestanden. Derfor er det positivt at Miljødirektoratet avlyser lisensjakt nord for Dovre. Nå må vi prioritere å bygge opp bestanden av bjørn. Den ligger langt under målet som Stortinget har vedtatt, sier Håpnes.

Han skriver videre at bestandsmålet for bjørn ligger på 13 ynglinger i året og har aldri vært nådd. I 2018 ble det kun registrert åtte ynglinger i Norge. Samtidig er det drept mer enn 100 bjørner siden 2010. Hvert år skyter myndighetene noen bjørner på vårsnøen rett etter at de har kommet ut av hiet, selv om de ikke har tatt en eneste sau. Om sommeren skytes mange bjørner på skadefelling, selv om de bare har tatt en sau eller to.

Hittil i 2019 er minst elleve bjørner drept i Norge.

Målet om å bygge opp bestanden følges alt for dårlig opp av miljømyndighetene på tross av at Stortinget har vedtatt et todelt mål. Stortinget har også tydelig sagt at bestandsmålene skal nås og at rovdyra skal forvaltes på en økologisk og bærekraftig måte, sier Håpnes.

Bjørnen er fredet, og er en sterkt truet art, fortsetter Håpnes. Derfor ba Naturvernforbundet nylig i et brev til Miljødirektoratet om at det ikke åpnes for lisensjakt på bjørn i 2019. Bjørnebestanden må nå få vokse til det vedtatte minimumsmålet blir nådd.

Viktige virkemidler for dette er at terskelen for å tillate skadefelling må høynes betydelig, og at det ikke åpnes for lisensjakt på bjørn i Norge før bestandsmålet er nådd. Vi er glade for at det ikke blir lisensjakt i region 6, 7 og 8, altså Møre og Romsdal, Trøndelag og hele Nord-Norge nå i 2019. Det er helt nødvendig for at bestanden skal vokse, sier Håpnes.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...