Nea Radio

Gjør klart til Trident Juncture

Den største NATO-øvelsen siden den kalde krigen

Forbereder: Sjef for Trøndelag Heimevernsdistrikt, oberst Håkon Warø, venter storinnrykk under Trident Juncture. Foto: Anne Gundersen

Trident Juncture er den største NATO-øvelsen siden den kalde krigen. I de neste ukene vil hele Trøndelag preges av dette og Værnes Garnison klargjøres for å ta imot omlag 10 000 US marines.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 20.08.2018 kl 12:46

Hele 40 000 soldater fra hele verden kommer til Norge under NATO-øvelsen Trident Juncture i høst. 15 000 av disse kommer til Trøndelag og av disse blir 10 000 plassert på Værnes. Sjef for Trøndelag Heimeverns distrikt, oberst Håkon Warø, forteller at forberedelsene er i full gang.

- Det har allerede begynt å ankomme soldater og i tiden framover vil det stadig komme flere. Styrketoppen i midten av oktober til midten av november, før det hele avtar gradvis.

Saken fortsetter under lydklippet:

Foto: Anne Gundersen

Preges

Oberst Warø sier at det ikke er til å komme fra at hele Trøndelag vil bli preget av øvelsen.

- Det vil kanskje særlig merkes ved forflytting av tropper, men vi setter alt inn på å bruke veiene utenom rushtid og når det er minst mulig sivil trafikk. Den sivile luftfarten vil ikke berøres, understreker han.

- Det er flyplassene på Ørlandet og på Værnes som vil tas i bruk. På Værnes vil det i all hovedsak være snakk om helikoptere og da fra den militære delen. På grunn av at helikoptere flyr lavere og at de også bråker mer, vil dette naturligvis bli tydelig for borgerne. Men, som sagt, det vil overhode ikke ramme den sivile luftfarten.

Uvant

Kamptrening vil foregå særlig i den sørlige delen av fylket, forteller Warø.

- Blant annet vil området rundt Røros og Holtålen, særlig oppleve dette. Han sier videre at lokalbefolkningen ofte da vil kunne se bevæpnede soldater for eksempel på matbutikker og at dette kan virke uvant om ikke også skremmende.

- Da skal folk vite at dette er ufarlig og at soldater bærer våpenet sitt fordi det ligger i instruksen at de til en hver tid har ansvar for å passe på det. Dette er en av grunnene til at forsvaret opererer med stor åpenhet overfor publikum.

- Det er viktig for oss at folk føler seg trygge og at de vet hva som foregår.

Gleder seg: Oberst Håkon Warø ser fram til å komme i gang med det som er den største NATO-øvelsen siden den kalde krigen. Foto: Anne Gundersen

Gleder seg

Forsvaret har jobbet lenge med forberedelsene til Trident Juncture og Warø sier at han gleder seg til å komme i gang.

- Dette er en historisk mulighet for oss som er yrkessoldater til å samarbeide på tvers av landegrenser i en virkelig stor skala. Det er en mulighet for oss til å utvikle oss og det er også en situasjon der det kreves at vi er på vårt aller beste. Det er klart jeg gleder meg til å komme i gang for alvor, smiler oberst Håkon Warø.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...