Nea Radio

Grenseåpning:

Gjør klar dokumentasjon før du kommer

- Da bruker vi tre minutter per person istedenfor et kvarter

Grensekontroll: Det har blitt noen nye rutiner for Lars Nyvik og resten av grensekontrollørene i Teveldalen etter grenseåpningen. Foto: Henrik Einangshaug

Flere benyttet denne helgen seg av muligheten til å reise over grensen. Grensekontrollørene håper at reisende fremover har dokumentasjonen i orden før de kommer til kontrollplassen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Siden fredag ettermiddag har fullvaksinert kunne reist til Sverige uten å ha måtte gått i karantene ved hjemkomst. Flere har allerede benyttet seg av muligheten, noe som har bydd på en del nytt for både grensekontrollørene og de reisende.

- Trafikken har vært litt mer enn normalt, og litt andre rutiner til både oss og de som reiser. Det er litt mer tidkrevende og kødannelse grunnet det, sier områdesjef for Hegra og Meråker i Heimevernet, Lars Nyvik.

Samme tendens som på Svinesund

Mye av årsaken til kødannelse ligger i dokumentasjonen som nå kreves for passering av grensen. For uten å ha dokumentasjon på at man er fullvaksinert, må man som reisende fylle ut et innreiseskjema for å passere. Manglende utfylling har skapt en del kø på grenseovergangen ved Svinesund, og til tider litt også i Teveldalen mellom Meråker og Storlien.

- Vi ser litt samme tendens, at de som kommer ikke har det klart når de kommer. Alle kunne spart hverandre for litt tid hvis de hadde fulgt rådene og ikke minst fylt ut innreiseregistreringen sin før de ankommer kontrollplassen. Da tror jeg vi bruker tre minutter per person istedenfor et kvarter.

- Da går du på entrynorway.no for å registrere innreise. Det viktigste da er å få på rett dato for når du reiser inn til Norge. Gjør du det, så får du en SMS kvittering som du trenger når du kommer hit.

Flere på bomtur

En rekke personer benyttet helgens dårlige vær til å ta turen over til "søta bror" for å shoppe. Grenseåpningen kom brått på for flere, og butikkene på andre siden av grensen har ikke vært forberedt på åpningen. Det har gjort at flere har passert Nyvik og resten av kontrollørene uten like mye varer i bilen som tenkt.

- Det har vært noen i løpet av helga som har kommet tilbake og vært litt småsnurt for at de tok turen, da hyllene ikke er fylt opp.

Her kan du høre hele intervjuet med Lars Nyvik:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...