Nea Radio

Gjenskaper magien nok en gang

Gleder seg: Både Herman Sabado, som spiller Olav Haraldsson under årets spel på Stiklestad, og regissør Peer Perez Øian ser fram til premieren. Foto: Anne Gundersen

Siden første gang Spelet om Heilag Olav ble satt opp på Stiklestad har 800 000 mennesker sett det. Nå er det like før det historiske slaget kan gjenoppleves nok en gang.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 16.07.2019 kl 18:41

Forberedelsene før premieren på Spelet om Heilag Olav er i full gang.

– Ja, nå nærmer det seg med stormskritt, sier regissør Peer Perez Øian. Det er første gang han har ansvaret for å formidle kulturskatten til et forventningsfullt publikum. Nå skal han sette sitt eget stempel på spelet som så mange store har regissert før ham.

– Vi prøver å løfte fram sider ved Gullvågs historie som rører oss i dag, forklarer han.

– Jeg forsøker å fokusere på dette med frelse og nåde og det å bli tvunget til å gå inn i noe ukjent. Det opplever alle disse karakterene som får et skjebnemøtet med kongen før slaget. Det er noe med denne eksistensielle frykten som også er veldig gjenkjennelig i dag. Hvordan håndterer vi denne type utfordringer? Det gir Spelet om Heilag Olav oss mange gode bilder på.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Fellesskap

Øyan mener at tiden vi lever i er en av årsakene til at spel som dette stadig får et sterkere feste i oss.

– Jeg tror det er noe med det å sitte sammen og oppleve noe. Det å ta inn den dramatiske historien og å oppleve den flotte musikken sammen med familie og venner. Det er noe strømmetjenester og apper ikke kan gi oss og derfor tror jeg vi søker sammen på denne måten, mener regissøren.

– Det er mange av våre tradisjonelle verdier som har ligget litt i brakk i noen år og jeg tror folk er sultne på det kollektive.

Skald: I år er det André Søfteland som ikler seg rollen som Tormod Koldbrunarskald i Spelet om Heilag Olav. Foto: Anne Gundersen

Historisk sus

Øian kjenner på det historiske suset på Stiklestad.

– Men det gjelder ikke bare de historiske hendelsene. Vi kjenner det også når det gjelder regissørene og skuespillerne som har vært her før oss og gjort denne jobben. Det at vi nå fyller rollene til mennesker vi ser opp til trigger oss. Det er en fantastisk opplevelse og vi gleder oss til premieren, sier Peer Perez Øian.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...