ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Gir råd om framtidas distriktspolitikk

SKAL GI RÅD: Ti ungdommer fra hele landet møtte fredag statsminister Erna Solberg og statsråd Monica Mæland. Ungdommene skal gi regjeringen råd om framtidas distriktspolitikk. Foto: KMD

Kenneth Tømmermo Reitan (19) fra Røyrvik er Trøndelags representant i det nyopprettede Ungdommens distriktspanel. Fredag møttes de ti ungdommene for første gang hjemme hos statsminister Erna Solberg.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

– Det er ungdommene som skal lede Norge i fremtiden, og disse ungdommene vet hvordan det er å vokse opp i distriktene. Jeg er helt sikker på at de har gode råd å gi oss, og jeg ser frem til å bli utfordret, sier statsminister Erna Solberg.

Ungdomspanelet er et av flere tiltak som ble lansert i forbindelse med stortingsmeldingen Levende lokalsamfunn for fremtiden.

– Mange lokalsamfunn opplever at unge som flytter ut for å skaffe seg utdanning aldri kommer tilbake igjen. Det gjør det vanskelig å opprettholde gode, lokale velferdstilbud i fremtiden. Vi har derfor bedt om råd fra de unge når vi nå skal utforme politikken. Jeg er spent på hvilke råd de vil gi oss, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Distriktssenteret rekrutterte

Distriktssenteret skal tilrettelegge for panelet. De har gjennomført en rekrutteringskampanje, hvor 105 ungdommer meldte sin interesse for å delta. De ti ungdommene som i dag møtte statsministeren og kommunal- og moderniseringsministeren har vært gjennom en intervjurunde, og er svært motiverte for jobben.

– Jeg elsker hjemstedet mitt Egersund, men også her ser jeg et voksende problem med at menneskene rundt meg bare blir eldre og eldre, og at unge velger å reise bort, sier paneldeltaker Trym Talgø Olsen.

Marthe Øijord vil delta i ungdomspanelet fordi hun vil gjøre en forskjell for ungdom som bor i distriktene.

– Jeg bor i en liten bygd på Helgelandskysten og ser hvor viktig det er med distriktene. Jeg utdanner meg også innenfor fiskeri- og havbruksnæringen og ser hvor viktig det er at slike jobber blir tatt på alvor, for slike jobber har vi kun i distriktet!

De ti paneldeltakerne

Tobias Eriksen (16), Båtsfjord, Troms og Finnmark

Marthe Øijord (16), Meløy, Nordland

Kenneth Tømmermo Reitan (19), Røyrvik, Trøndelag

Nikola Bileska (14), Averøy, Møre og Romsdal

Hans Christian Knudsen (19), Sogndal, Vestland

Trym Talgø Olsen (17), Eigersund, Rogaland

Siri Heimdal Knudsen (15), Søgne i Agder

Anne Snarteland (23), Fyresdal i Vestfold og Telemark

Cecilie Skrindo (17), Ål i Viken

Sofie Persdatter Sangnæs (22), Gran, Innlandet

Flere samlinger

Ungdomspanelet skal samles flere ganger i regi av Distriktssenteret og vil samarbeide tett med de kommunale og fylkeskommunale ungdomsrådene. I tillegg vil de rundt 90 ungdommene som også søkte seg til panelet, men ikke fikk plass, få mulighet til å bidra til panelets arbeid som regionale ressurspersoner, heter det i ei pressemelding fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Nøkkelord

ANNONSE