Nea Radio

Gir opp resten av sesongen og henter sauene ned fra beite

Foto: Privat

Rovdyrtapene ble for store for sauebonde Ola Morten Græsli i Tydal.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 16.08.2018 kl 23:28

Etter funn av nok et kadaver denne uka, fikk sauebonde Ola Morten Græsli i Tydal, nok. Han etterlyste hjelp på sosiale medier og torsdag deltok 20 personer fra Selbu, Tydal og Brekken i tidligsanking av sauer.

– Dette er en måned for tidlig og lammene er ennå ikke slakteklare, sier Græsli som nå må ha dyrene på innmarksbeite resten av sesongen. Dette går igjen ut over fòr tiltenkt vinteren.

– Jeg regner med jeg må ta noen telefoner i helga for å sjekke ut om noen kan ha egnet område der jeg kan ha dyrene resten av beitesesongen, sier han.

Store rovdyrtap

Græsli har hatt sauene sine gående ved Hyllingen og så langt er det funnet 15 søyer og ett lam som er bekreftet tatt av bjørn. Fremdeles mangler omlag 10 søyer og av disse vet han, på grunn av radiomerking, at i alle fall tre fremdeles er i live.

Han skryter av jaktlagene som har vært i aksjon og sier jakta fortsetter og vil bli igangsatt så snart man har ferske spor å gå etter.

Verste sesongen noensinne

Ola Morten er inne i sin femte sesong som sauebonde og han har aldri tidligere opplevd lignende tilstander.

– Tragisk, sier han når vi ber ham beskrive situasjonen.

– Heldigvis har jeg sluppet å avlive skadde dyr - alle har vært døde da jeg har funnet dem, sier han og bekrefter at bjørnen kun er ute etter å drepe og ikke gjør dette for matauk.

Også torsdag ble det funnet kadaver, denne gangen etter haltdalssauer og med tydlige spor som viser at det også her er bjørn som har vært på ferde.

Saken fortsetter under bildet

Bildet viser et lam som fortvilet forsøker å få kontakt med sin mor. Foto: Privat.

Tapet nærmer seg 25 prosent for den unge sauebonden og 23 av lammene i besetningen går nå uten mor.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...