Nea Radio

Ulv:

Genetisk verdifull ulv merket og flyttet

FLYTTET: Hannulven på 42 kg ble bedøvet fra helikopter. Den ble flyttet til et område sentralt i ulvesonen. Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet

En såkalt genetisk verdifull ulv ble merket og flyttet innenfor ulvesonen nord i Hedmark .

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det ble nylig registrert en genetisk verdifull ulv nord i Hedmark utenfor ulvesonen.

- Det er viktig å unngå felling av slike ulver for å bedre ulvebestandens genetiske situasjon. Ulven ble derfor merket og flyttet innenfor ulvesonen av Miljødirektoratet 14. november i år, skriver Klima- og miljødepartementet i ei pressemelding.

DNA-prøver viste at ulven har vandret inn østfra fra Finland/Russland. Norge og Sverige har en felles enighet om å ivareta slike genetisk verdifulle individer av ulv for å sikre bestandens overlevelse.

- Det er svært viktig for ulvebestandens langsiktige overlevelse at genetiske verdifulle ulver fra Finland/Russland etablerer seg jevnlig i Skandinavia. At denne ulven nå er flyttet og merket, gir en bedre mulighet for å skjerme den fra felling, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Innavl

Den skandinaviske bestanden av ulv er sterkt preget av innavl ettersom den er etablert av et fåtall individer. For å redusere innavlsgraden, er det viktig at nye innvandrere østfra tas vare på.

Klima- og miljødepartementet endret i vår lisensfellingsperioden for ulv utenfor ulvesonen, blant annet slik at oppstart ble utsatt fra 1. oktober til 1. desember. Dette ble gjort for å øke muligheten til å registrere og få oversikt over innvandret ulv, og spesielt for å kartlegge genetisk verdifulle individer som måtte oppholde seg i de aktuelle lisensfellingsområdene.

Før ulven ble flyttet, oppholdt den seg i Engerdal kommune der den kan ha forårsaket skade på tamrein.

- Å flytte ulven fra tamreinområdene ble også gjort for å unngå ytterligere skade på tamrein, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...