Nea Radio

Gaupejakta starter i morgen

GAUPEJAKT: Gaupejakta starter torsdag 1. februar i rovviltregion 3 (Oppland) og 6 (Midt-Norge). Foto: Tord Betten, SNO

Klima- og miljødepartementet har behandlet klagene på kvotejakt på gaupe og har nå gitt klarsignal for jakt i Oppland og i Midt-Norge.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Klima- og miljødepartementet har behandlet klagene på kvotejakt på gaupe i region 3 (Oppland) og region 6 (Trøndelag og Møre og Romsdal). Dermed er det klart for jaktstart 1. februar.

Gaupebestanden ligger godt under bestandsmålet. Fellingskvotene er på et slikt nivå at det nå er et godt grunnlag for en økning i den norske gaupebestanden.

- Vi har nå behandlet ferdig to av tre klager på årets gaupejakt. Jeg følger rovviltnemndenes vedtak, og det synes å være bred enighet om at gaupebestanden i Norge nå bør økes, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

I 2017 ble det registrert 55,5 familiegrupper av gaupe i Norge. Dette tilsvarer ca. 330 dyr. Selv om dette er en liten økning fra 2016, da det kun ble registret 52 familiegrupper, er bestanden fremdeles under Stortingets bestandsmål på 65 årlige familiegrupper.

Det er utarbeidet en prognosemodell som regner ut den forventede utviklingen i gaupebestanden. Modellen sier at det mest sannsynlig er 58 familiegrupper av gaupe før årets jakt.

- Fellingskvotene er satt slik at gaupebestanden skal holde seg så nær de fastsatte bestandsmålene som mulig. Årets jaktkvoter er satt slik at vi mest sannsynligvis kommer nærmere det nasjonale bestandsmålet i 2019, sier Elvestuen.

KLIMA- OG MILJØMINISTER Ola Elvestuen (V) Foto: Venstre

Det er i år åpnet for kvotejakt på gaupe i region 3 (Oppland) og region 6 (Midt-Norge). Klagen på vedtaket i region 1 (Vest-Norge) er kommet inn sent til departementet, men vil bli behandlet så raskt som mulig.

Det er ikke åpnet for gaupejakt i region 2 (Sør-Norge), region 4 (Oslo/Akershus/Østfold), region 5 (Hedmark), region 7 (Nordland) og region 8 (Troms/Finnmark).

Kvoteoversikt Trøndelag

Startkvoten for kvotejaktsområder i Trøndelag fylke er fordelt som følger:

Området med mål om yngling av gaupe i (gamle) Sør-Trøndelag: (Området omfatter kommunene Hemne, Snillfjord, Agdenes, Orkdal, Meldal, Midtre-Gauldal, Melhus, Skaun, Klæbu, Trondheim, Malvik, Selbu og de deler av Holtålen og Tydal som er innenfor området med mål om yngling av gaupe slik det er definert i forvaltningsplanen for fredet rovvilt i region 6).

Kvote: 4 gauper (hvorav maksimalt to voksne hunngauper)

I perioden 1. februar til og med 21. februar deles jaktområdet inn i to delområder:

A: Hemne, Snillfjord, Agdenes, Orkdal og Meldal – 2 gauper

B: Skaun, Melhus, Klæbu, Trondheim, Malvik, Selbu, Midtre Gauldal og de vestlige delene av Tydal og Holtålen – 2 gauper

Fra og med 22. februar slås delområdene sammen, og eventuelle gjenværende dyr kan jaktes i hele kvotejaktsområdet.

Området uten mål om yngling av gaupe i (gamle) Sør-Trøndelag, bortsett fra Fosenhalvøya: (Området omfatter kommunene Oppdal, Rennebu, Røros og de deler av Holtålen og Tydal som er utenfor området med mål om yngling av gaupe slik det er definert i forvaltningsplanen for fredet rovvilt i region 6):

Kvote: 4 gauper (ingen hunndyr kvote)

Område med mål om yngling i (gamle) Nord-Trøndelag: (Området omfatter kommunene; Høylandet, Fosnes, Overhalla, Meråker, Stjørdal, Frosta, Levanger, Verdal, og Steinkjer. Inderøy øst for E6. De deler av Namsskogan, Grong og Snåsa som er vest for E6. Nærøy sør for Foldafjorden, samt de deler av Namsos som ligger nord for Namsenfjorden og øst for fjorden Løgnin):

Kvote: 3 gauper (hvorav maksimalt to voksne hunngauper)

Område uten mål om yngling i (gamle) Nord-Trøndelag - Indre Namdalen: (Området omfatter kommunene; Røyrvik og Lierne, samt de deler av Snåsa, Namsskogan og Grong som er øst for E6.)

Kvote: 7 gauper (ingen hunndyrkvote)

Område uten mål om yngling i (gamle) Nord-Trøndelag med hele Fosenhalvøya: (Området omfatter hele Fosenhalvøya inkludert hele Namdalseid kommune og de deler av Namsos kommune som ligger sør for Namsenfjorden og vest for Løgnin, samt fastlandsdelen av Leka kommune og Nærøy kommune nord for Foldafjorden).

Kvote: 7 gauper (ingen hunndyrkvote)

(Kilde: Fylkesmannen i Trøndelag)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...