Annonse
Nea Radio

FIAS i Fjellregionen:

Går gjennom søpla di

Denne uka gjør disse en kjempejobb med å sortere avfall fra Fjellregionen. F.v. Jana Volz, Guro Nytrøen Solvang, Kjell Inge Stubberud og Roar Vold. Foto: FIAS.

Denne uka gjennomfører FIAS en stor plukkanalyse, eller sorteringsanalyse, av restavfallet til innbyggerne i Fjellregionen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

- Det vil gi oss en pekepinn på hvor godt innbyggerne forstår sortering, hvor flinke de er til å velge å sortere avfallet sitt og hvor mye som sorteres feil. Vi vet at det er mye ressurser i restavfallet. Avfallsselskapene i Midt-Norge ønsker å finne ut om det er ressurser i avfallet som kan utnyttes i et sirkulærøkonomisk perspektiv, forteller Berit Selboe-Coote, informasjonsrådgiver i FIAS i en pressemelding.

Hundrevis av restavfallsposer åpnes for å se hva som faktisk ligger i dem, og om det er noe der som kunne vært sortert ut. Dette er en del av et stort prosjekt som gjennomføres i ti renovasjonsselskaper i Midt-Norge. Analysen er en av de største av sitt slag i Norge. Resultatene som kommer ut av prosjektet vil gi et godt grunnlag for videre arbeid for FIAS og de andre avfallsselskapene.

Del av større prosjekt

Denne plukkanalysen er en del av et større prosjekt i regi av avfallsklyngenCivac. 10 interkommunale- og kommunale renovasjonsselskaper og private aktører i Midt-Norge analyserer hvilke ressurser som finnes i det vi kaster i restavfallet. Til å hjelpe med å gjennomføre analysene riktig brukes firmaet Mepex. Alle selskapene gjennomfører de samme analysene i høst.

- Vi henter inn avfall fra to boligområder, to hytteområder og to restavfallscontainere fra gjenvinningsstasjoner. De foreløpige resultatene etter to dager med sortering viser at det er veldig mye matavfall, plastemballasje og tekstiler. Vi finner også dessverre en hel del farlig avfall som batterier og elektronikk, opplyser Selboe-Coote.

Nøkkelord

Annonse