Nea Radio

Gamle Flora skole våkner til liv

Flora herregård restaurant og hotell. Foto: Ola Bjerken

Gamle Flora skole blir til et herskapelig hotell med en forseggjort restaurant.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det ærverdige bygget i Flora som fyller 100 år neste år, får et nytt liv i jubileumsåret som hotell og restaurant. En større gave kan vel ikke et slikt bygg få?

– Jeg har bodd i Trondheim og Selbu før, men det var her i Flora jeg fant drømmetomten, sier Martin Funda.

Skolen som har vært brukt som bolig i tiden før Martin Funda kjøpte den i 2013, ble raskt omgjort til et møbelverksted da han flyttet inn i den gamle lærerboligen ved siden av. Det tok ikke lang tid før han innså at han ikke kunne drive et møbelverksted i et slikt bygg.

– Jeg kunne ikke drive et møbelverksted i et slikt bygg, det er alt for flott til det, forteller Martin Funda.

Hør intervju med Martin Funda og se bildegalleri fra Flora herregård restaurant og hotell nederst i saken.

Restaurant

Her blir det en blanding av tsjekkiske og norsk retter, det skal ikke være en standard pizzarestaurant. Maten skal lages fra bunnen, jeg er opptatt av at det skal være skikkelig håndverk fra kjøkkenet her, forteller Martin Funda.

Ved inngangen blir man møtt av en liten velplassert barkrok. Videre kommer man inn i det som en gang var en del skolekjøkkenet. Forandringer har også skjedd her, rommet er delt i to og huser både kjøkken og buffetrom. Tar man så videre inn til høyre kommer man inn i selve restauranten, som ved nedleggelsen i av skolen 2001 var felles klasserom for første til tredje klasse.

Alt inne i restauranten har sin egen historie, ingen ting er overlatt til tilfeldighetene.

Martin jobber som møbelsnekker med hovedfokus på å restaurere gamle antikke møbler og gjenstander. Han har nesten gjort alt selv, utfresing av søyler, mønster på karmer rundt dørene og gulvet, men noe hjelp har han fått av familien og kolleger. I tillegg til dette prosjektet så jobber han i Trondheim på Thon Hotel Prinsen, hvor de er i gang med oppussing.

Gjenbruk

Mye av det vi ser i restauranten er gjenbruk, gulvet og veggen i jaktsalongen har materiale som er tatt fra en del av garasjen som sto i gården før.

– Jeg har kjørt rundt i Trøndelag og besøkt forskjellige bruktbutikker, hvor jeg har funnet mye av det jeg ville ha, forteller Martin.

Hotellvirksomhet

I tillegg til restaurant så vil det i andreetasje bli fem soverom fordelt på det gamle klasserommet, lærerværelse og biblioteket. Det vil bli tre soverom i samme stil, mens to skiller seg ut. Det største av rommene skal ha et norsk preg med himmelseng med elghode utskjæringer i. Alle rommene skal være betjent med bad og toalett, samt minibar.

Når Martin nå jobber med oppussing av Thon Hotel Prinsen på dagtid, så er det mye inventaret som blir skiftet ut som han har fått med seg hjem. Minibarene og brannsikre hotelldører til soverommene er bare noe av det han har fått med seg til Flora.

Plan for uteområdet

Selv om Martin på flere prosjekter samtidig, så har han også en plan for uteområdet i herregården. Langs siden mot elven skal han bygge et drivhus, hvor han skal plante urter og tomater blant annet. Fersker råvarer kan man ikke få. Ved sidene av så har han planen om å sette en badstu. Der vil Martin med tiden fjerne litt skog på nedsiden, slik at gjestene kan sitte å se på elven Nea som renner forbi.

I tillegg så er han langt på vei med en platt på ene tverrenden av bygget. Der skal han sette oppe en større grill å arrangere grillkvelder på sommeren. Det skal også bli lagt til rette for barn, med et lekeplass og huskestativ.

Åpningsdag vil ikke Martin Funda fastslå enda, da han er opptatt av at det ikke skal forhastes med dette prosjektet

Hør intervjuet med Martin Funda her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...