Annonse
Nea Radio

Gamle Flora skole våkner til liv

Flora herregård restaurant og hotell. Foto: Ola Bjerken

Gamle Flora skole blir til et herskapelig hotell med en forseggjort restaurant.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

Det ærverdige bygget i Flora som fyller 100 år neste år, får et nytt liv i jubileumsåret som hotell og restaurant. En større gave kan vel ikke et slikt bygg få?

– Jeg har bodd i Trondheim og Selbu før, men det var her i Flora jeg fant drømmetomten, sier Martin Funda.

Skolen som har vært brukt som bolig i tiden før Martin Funda kjøpte den i 2013, ble raskt omgjort til et møbelverksted da han flyttet inn i den gamle lærerboligen ved siden av. Det tok ikke lang tid før han innså at han ikke kunne drive et møbelverksted i et slikt bygg.

– Jeg kunne ikke drive et møbelverksted i et slikt bygg, det er alt for flott til det, forteller Martin Funda.

Hør intervju med Martin Funda og se bildegalleri fra Flora herregård restaurant og hotell nederst i saken.

Restaurant

Her blir det en blanding av tsjekkiske og norsk retter, det skal ikke være en standard pizzarestaurant. Maten skal lages fra bunnen, jeg er opptatt av at det skal være skikkelig håndverk fra kjøkkenet her, forteller Martin Funda.

Ved inngangen blir man møtt av en liten velplassert barkrok. Videre kommer man inn i det som en gang var en del skolekjøkkenet. Forandringer har også skjedd her, rommet er delt i to og huser både kjøkken og buffetrom. Tar man så videre inn til høyre kommer man inn i selve restauranten, som ved nedleggelsen i av skolen 2001 var felles klasserom for første til tredje klasse.

Alt inne i restauranten har sin egen historie, ingen ting er overlatt til tilfeldighetene.

Martin jobber som møbelsnekker med hovedfokus på å restaurere gamle antikke møbler og gjenstander. Han har nesten gjort alt selv, utfresing av søyler, mønster på karmer rundt dørene og gulvet, men noe hjelp har han fått av familien og kolleger. I tillegg til dette prosjektet så jobber han i Trondheim på Thon Hotel Prinsen, hvor de er i gang med oppussing.

Gjenbruk

Mye av det vi ser i restauranten er gjenbruk, gulvet og veggen i jaktsalongen har materiale som er tatt fra en del av garasjen som sto i gården før.

– Jeg har kjørt rundt i Trøndelag og besøkt forskjellige bruktbutikker, hvor jeg har funnet mye av det jeg ville ha, forteller Martin.

Hotellvirksomhet

I tillegg til restaurant så vil det i andreetasje bli fem soverom fordelt på det gamle klasserommet, lærerværelse og biblioteket. Det vil bli tre soverom i samme stil, mens to skiller seg ut. Det største av rommene skal ha et norsk preg med himmelseng med elghode utskjæringer i. Alle rommene skal være betjent med bad og toalett, samt minibar.

Når Martin nå jobber med oppussing av Thon Hotel Prinsen på dagtid, så er det mye inventaret som blir skiftet ut som han har fått med seg hjem. Minibarene og brannsikre hotelldører til soverommene er bare noe av det han har fått med seg til Flora.

Plan for uteområdet

Selv om Martin på flere prosjekter samtidig, så har han også en plan for uteområdet i herregården. Langs siden mot elven skal han bygge et drivhus, hvor han skal plante urter og tomater blant annet. Fersker råvarer kan man ikke få. Ved sidene av så har han planen om å sette en badstu. Der vil Martin med tiden fjerne litt skog på nedsiden, slik at gjestene kan sitte å se på elven Nea som renner forbi.

I tillegg så er han langt på vei med en platt på ene tverrenden av bygget. Der skal han sette oppe en større grill å arrangere grillkvelder på sommeren. Det skal også bli lagt til rette for barn, med et lekeplass og huskestativ.

Åpningsdag vil ikke Martin Funda fastslå enda, da han er opptatt av at det ikke skal forhastes med dette prosjektet

Hør intervjuet med Martin Funda her:

Nøkkelord