Nea Radio

Norges største lokalmatpris:

Galåvolden og Jentene På Tunet i finalen

Galåvolden Gård v/ Ingulf Galåen og Anita Rennemo (til venstre) og Jentene på tunet v/ Eivind Aune og Iris Martinsen.

Seks av 450 lokalmatprodusenter har nådd gjennom nåløyet som finalister i MENYs Matskattstipend 2021. Kandidatene brenner for godt håndverk, lokale råvarer, høy kvalitet og produktutvikling. Juryen, bestående av blant annet landbruk- og matminister Olaug Bollestad, offentliggjør vinnerne til høsten.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

De seks finalistene er drikkeprodusenten Balholm, sjokoladeprodusenten Jentene på tunet, pølsemakeren Metervare, to ysterier; Stavanger Ysteri og Thorbjørnrud Ysteri og Galåvolden Gård som lager egg- og melkeprodukter.

- Å komme til finalen er en bragd. Jeg er imponert over det høye nivået på våre lokalmatprodusenter. De er rå på produktutvikling og står for den reelle produktinnovasjonen i norsk dagligvare. I tillegg bidrar de med kvalitet, matlidenskap og lokal ressursutnyttelse, sier Vegard Kjuus, MENY-sjef.

De trønderske finalistene

Galåvolden Gård utenfor Røros drives av niende og tiende generasjon. Gården driver med egg- og melkeproduksjon, samt foredling av Rørosost, Rørosis, Rørosmajones, Røroskake og spekemat – alt basert på egne sporbare kvalitetsråvarer fra egen gård, lokale bær og varer fra medlemmer av Rørosmat. I vår startet Galåvolden å utvikle marengsprodukter for å utnytte eggehviten som er til overs fra majonesproduksjon.

Målet nå er å videreutvikle marengsproduksjonen, for å kunne ta unna etterspørselen og for å sikre full utnyttelse av eggehvitene. Produksjonsmetoden er i dag manuell med stor fysisk belastning.

Jentene på tunet holder til på en gård i Selbu og består av et ektepar som startet med sjokoladeproduksjon i det små i 2016. På gården er det nå sjokoladeproduksjon, café og gårdsbutikk.

Jentene på tunet leverer i dag til 500 forhandlere og er kjent for sin pemium kvalitet, bruk av gode råvarer og godt norsk håndverk, noe som har ført til priser både i Norge og internasjonalt.

Målet nå er å fortsette reisen med å utvikle norsk premiumsjokolade - med suksess i Norge og internasjonalt. I denne målsetningen ligger utvikling av nye produkter.

Lokal kultur

Matskattstipendet, som MENY har delt ut siden 2015, skal sikre at lokalmatprodusenter og matgründere har økonomi til å realisere nye produktidéer og produksjonsmetoder. I prispotten ligger 500 000 kroner, som fordeles på en hovedvinner og eventuelt en eller flere delvinnere. I fjor vant Ek Gårdskjøkken med søknad om å utvikle nye produkter av egg.

- I 10 år har vi i MENY jaktet på norske matskatter som gjør utvalget mer unikt og spennende for våre kunder. Vår satsing på lokalmat handler også om å ta vare på matlidenskapen, bygge norsk matkultur og ivareta lokale arbeidsplasser, sier Kjuus.

Stor vekst i lokalmat

Norske forbrukere blir stadig mer bevisste på hvor maten kommer fra - en trend som forsterket seg med korona.
- I fjor solgte vi lokalmat for 1,2 milliarder kroner. Kundene ønsker å kjøpe norske varer med tydelig identitet og en lokal historie. Denne trenden er sterk og gir plass til stadig flere aktører. Eksempelvis har vårt utvalg av norske gårdsoster, spesialpølser og lokale drikkevarianter innen eple, cider og alkoholfritt skutt i været de siste årene, sier Kjuus.

Totalt tilbyr MENY nå mer enn 4000 matskatter. I fjor var veksten i salget av lokalmat i MENY på 16 prosent, mens den er på hele 19 prosent så langt i år.

Offentliggjøring og jury

Hovedjuryen i Matskattstipendet består av eksterne fagfolk, matentusiaster, kokker og matpolitiske premissgivere, og ledes av landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Vinnerne offentliggjøres til høsten, trolig i september.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...