Nea Radio

Fylket går for utbygging av Værnes

Langsiktig: Lufthavndirektør Marit H. Stigen og operativ sjef Thomas Wintervold, mener det er viktig å tenke langsiktig når det gjelder driften av Trondheim Lufthavn Værnes. Foto: Anne Gundersen

Men SV og MDG stemte i mot. Høringsfristen har gått ut og saken skal avgjøres i kommunestyret i Stjørdal i løpet av høsten.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 24.08.2018 kl 20:06

– Vi har sett en vekst i luftfarten som viser nødvendigheten av å tenke utvidelse, også på Værnes, sier lufthavndirektør Marit Helene Stigen. – Vi har mye trafikk, både til inn og utland og det vi i all hovedsak trenger mer av er flere flyoppstillingplasser. Hun sier videre at det er mange flyselskaper som ser verdien at kapasiteten på Værnes økes.

– Ikke minst er det viktig for våre reisende at flyplassen fungerer optimalt, sier hun.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Sjørørret

Av flere alternativ, valgte fylkesutvalget til slutt å gå for en løsning der det er mulig å fylle igjen deler av Stjørdalselva ved Langøra. Imidlertid vet man ikke i hvor stor grad dette vil gå ut over sjøørretbestanden.

- Det opprinnelige alternativet var full gjenfylling, sier Stigen.

– Nå har vi imidlertid valgt å gå for alternativet som bare fyller igjen en tredjedel og på den måten håper vi at dette vil kunne bevare sjøørretbestanden. Hun innrømmer at konsekvensene for sjøørreten ikke er fullt utredet.

– Vi har ikke et godt svar enda på om Sjøørreten vil kunne fortsette å eksistere ved Langøra under begrensede forhold. Slike spørsmål handler om finne en balansert løsning for alle parter og dette gjelder også miljøspørsmål, understreker hun.

Tar tid

Operativ sjef, Thomas Wintervold forklarer at det tar lang tid å øke antall flyoppstillingsplasser.

– Det vi ser når vi skal bygge nye oppstillingsplasser er at det tar lang tid. Det ser ut som om det bare er en betongplate som ligger der, men fra planlegging og fram til at plassen er klar til bruk, går det fem til syv år. Derfor er det viktig at vi tenker langsiktig, gjerne minst fem år fram i tid.

Vil stemme mot

SV var et av de to partiene som stemte imot forslaget i fylkesutvalget.

– Når saken skal opp, kommer vi til å stemme mot også i kommunestyret, sier gruppeleder i SV i Stjørdal, Anja Ristad.

– Vi mener at det er å spille hasard med framtida å gå hardt til verks og fylle inn deler av elva før vi har testet ut om sjøørreten kan eksistere i en kunstig lagune slik det er snakk om.

Løsning på land

Ristad mener at det må finnes en mulighet for å bygge ut flyplassen på land.

– SV mener at det må kunne inngås et kompromiss mellom Forsvarsbygg og Avinor og at man da kan bygge en flyplass på land, i stedet for å fylle igjen elveleiet.

– Elva gir faktisk en inntekt på 50 millioner kroner i året, gjennom fiske, overnattinger og en rekke andre næringer. Ikke minst er Stjørdalselva viktig som symbol og bør derfor kunne fredes, mener Ristad.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...