Nea Radio

Fylkesmannen stopper scooterløyper i Selbu

STOPPES: Løypenettet mellom Selbu og Tydal stoppes av Fylkesmannen. Foto: Tydal Snøscooterklubb

Fylkesmannen opphever Selbu kommunes vedtak om flere av snøscooterløypene i kommunen. - Løypene vil være til vesentlig skade eller ulempe for reindrifta, og det er ikke tatt tilstrekkelig hensyn til friluftsliv og naturmangfold, skriver Fylkesmannen som samtidig beklager lang behandlingstid.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Jeg er ikke overrasket over vedtaket, men tildels svært overrasket over argumentasjonen. Det sier Selbu-ordfører Ole Morten Balstad i en kommentar til Nea Radio. - At reindrifta blir hørt med disse begrunnelsene gjør at samarbeidsklimaet kommer til å bli satt alvorlig på prøve, sier Balstad.

Det er sentrale løyper i løypenettet (sette-)Fylkesmannen i Nordland nå sier nei til. Det gjelder blant annet løypene fra Bårdsgården og Flora på nordsida av Nea og løypene fra Rolset og Flora på sørsida.

Settefylkesmann

Det var i Fylkesmannen i Nordland ble ved Kommunal- og moderniseringsdepartementets brev av 11. april 2019 oppnevnt som settefylkesmann i saken. - Vi beklager lang saksbehandlingstid, skriver sette-Fylkesmannen i brevet til Selbu kommune.

Her følger vedtaket fra Fylkesmannen i Nordland

Fylkesmannen opphever kommunens vedtak om å fastsette snøscooterløypene B18-B27 og C1-C5. Løypene vil være til vesentlig skade eller ulempe for reindrifta, og det er ikke tatt tilstrekkelig hensyn til friluftsliv og naturmangfold.
Klager på løypene B2-B15 tas delvis til følge, ved at løypene kan åpnes tidligst 15. januar og stenges senest 15. april. Løypene vil da ikke være til vesentlig skade og ulempe for reindrifta. Redusert åpningstid tar også hensyn til friluftsliv og naturmangfold i området.
Klager på løypene A5-A7 og D5 tas ikke til følge. Kommunen har hatt kjennskap til interessene i området, og har tatt tilstrekkelig hensyn til friluftsliv og naturmangfold.

Bakgrunn

Kommunestyret i Selbu vedtok den 16. oktober 2017 i sak 49/2017 forskrift om kommunalt løypenett for rekreasjonskjøring med snøscooter.
Vedtaket ble påklaget av Trondheim Trekk- og brukshundklubb, Forum for natur og friluftsliv Sør- Trøndelag (FNF Sør-Trøndelag), Sveinung Jørum og Anne Cathrine Nessmo, Gåebrien sijte, Saanti sijte, Nasjonalparkstyret for Skarvan og Roltdalen og Sylan og Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.
Klagen fra Trondheim Trekk- og brukshundklubb, datert 8. november 2017, gjelder snøscootertrasé i Dragsten (løype D5 på veien mellom Store og Lille Dragstsjø).

FNF Sør-Trøndelag skriver i brev av 8. november 2017 at de mener følgende deler av løypenettet vil være i strid med regelverket: A5–A7, B2, B3, B4 og C4.
Klage datert 13. november 2017 fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag omfatter løypene A5–A7, B3–B5, B7–B11, B18, B20–B22, B26–B27 og C1–C5. Det er også anført at dato for åpning og stenging av løyper innenfor det samiske reinbeiteområdet, og for alle løyper minst fem kilometer fra distriktsgrensene, må settes fra 10. januar til 15. april.
I brev av 14. november 2017 har Sveinung Jørum og Anne Cathrine Nessmo, som eiere av fritidseiendommen 116/33, klaget på at strekning B26 er vedtatt.

Gåebrien sijte har i brev av 16. november 2017 klaget på opprettelse av løypene B1–B15 og B18–B27, samt løypene A5–A7 når det gjelder åpningstid.

Saanti sijte har i brev av 19. november 2017 reagert på at det er kommunen selv som har utredet konsekvensene for reindrifta. De stiller spørsmål ved den reindriftsfaglige kompetansen. Vi oppfatter at det klages på traséen Bårdsgården/Flora – Finnråa/Måltopptjønna, C1–C5. De skriver at det er avgjørende at Saanti sijte gis full bestemmelsesrett over når og hvor de ulike delene av løypetraséene skal åpnes og stenges.

Nasjonalparkstyret for Skarvan og Roltdalen og Sylan vedtok den 24. november 2017 i sak 40/17 å påklage kommunens vedtak når det gjelder traséene C2, C3 og C4.

Hovedutvalg for samfunnsutvikling gjennomførte forberedende klagebehandling 6. september 2018, i sak 169/2018. Klage fra Jørum og Nessmo ble delvis tatt til følge, ved at kommunen innarbeidet en fartsgrense på 40 km/t for hele B26. Øvrige klager ble ikke tatt til følge.

Saken ble ved kommunens brev av 24. september 2018 oversendt Fylkesmannen i Trøndelag for klagebehandling.
Fylkesmannen i Nordland mottok 4. september 2019 brev fra Saanti sijte. Der viser de til uttalelser av 9. juli og 19. november 2017, og sier at de har krevd at løypene C1, C2, C3, C4 og C5 blir fjernet og tatt ut av forskriften. De viser videre til brev fra Fylkesmannen i Troms som gjelder klage på opprettelse av snøscooterløyper i Tydal kommune, datert 8. mai 2018. Der fikk Saanti sijte medhold i at det ikke skal opprettes snøscooterløyper mot Selbu kommunes grense.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...