Nea Radio

Fulltegnet Handverksdager hos Bygningsvernsenteret.

Foto: Bygningsvernsenteret

70 kursdeltagere og instruktører fra hele landet er klar for å gjeste Røros neste uke.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Bygningsvernsenteret hos Rørosmuseet kan nok en gang arrangere handverksdager, som blir den 21. i rekken og har vært fulltegnet i lang tid.

Dermed ønskes over 70 kursdeltakere og instruktører fra hele landet velkommen til Røros fra 25. til 29. august. Publikumsdagen som tradisjonelt arrangeres lørdag blir i år digital og over flere dager.

Jubel for godkjenning

- Vi har vært spente på om vi kunne arrangere eller ikke, så det ble jubel da vi sammen med kommuneoverlegen kunne konkludere med at det blir handverksdager i 2021. Ledelsen på Rørosmuseet har hatt en god dialog med kommuneoverlegen og at de sammen har kommet fram til en løsning som gjør at arrangementet kan gjennomføres, sier avdelingsleder for bygningsvernsenteret, Berit Bakosgjelten.

Heldigital publikumsdag

- Handverksdagene blir omtrent som tradisjonen tro, men uten den sedvanlige flyten av publikum. Det vil bli innført flere tiltak som sikrer et godt smittevern. I tillegg går publikumsdagen i år fra å være et fysisk arrangement til å bli heldigital på sosiale medier, forklarer Bakosgjelten videre.

Fire kurs over fem dager

Årets handverksdager inneholder fire kurs; Mur i terreng, tradisjonell overflatebehandling interiør, fra blysprosser til trevindu, og smiing av verktøy og beslag til vinduer.

Alle kurs ble tidlig fulltegnet, og en venteliste ble påbegynt lenge før sommerferien.

Saken fortsetter under bildet.

Foto: Bygningsvernsenteret

Overveldet over respons

- Vi er overveldet av den gode responsen vi har fått, og tenker at som folk flest er handverkerne motiverte til å komme skikkelig i gang igjen etter en tid med avlysninger. Samtidig har vi begrenset antall deltakere pr kurs for å sikre smittevernet, sier håndverker Kolbjørn Vegar Os.


- Jeg tror det er mange som blir glade for at vi kan arrangere i år. Ikke minst oss selv, legger Sophie Gjesdahl Noach til.

Sammen med Berit Bakosgjelten utgjør de teamet som har stått i spissen for å planlegge handverksdagene.

Fem innholdsrike dager

- Vi starter onsdag 25. august og jobber oss gjennom fem innholdsrike dager med foredrag, kursing, praktisk arbeid og sosialt samvær. I tillegg serveres selvfølgelig mye god mat og store mengder kaffe, forteller Gjesdahl Noach.

Unge håndverkere med Fortidsminneforeningens stipend

Fortidsminneforeningen og Sparebankstiftelsen DNBs prosjekt ‘Kulturminner for alle’ er en stipendordning for unge tradisjonshåndverkere. Målet er å bidra til å styrke vår immaterielle kulturarv gjennom kompetanseoverføring innen tradisjonelle håndverksteknikker. Det er åtte deltaker med stipend i år.

Digital formidling

Nytt av året er at publikum kan følge med gjennom sosiale medier.

- Som et ledd av smittevernet som sikrer gjennomføringen må vi stenge av kursområdene for publikum. Da måtte vi tenke alternativt, for å vise fram det vi driver med til de som vil se synes vi er viktig, sier Berit Bakosgjelten og forklarer videre at det derfor har blitt bestemt at Rørosmuseet skal formidle deler av handverksdagene digitalt.

- Følg oss på Facebook, så vil det dukke opp filmsnutter fra kurs, foredrag og lignende, oppfordrer hun til slutt i en pressemelding.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...