Nea Radio

Nea Radio

Full drift i seterdalene i Budal

BUDAL: Fordi det er ti år siden seterdalene i Budalen fikk status utvalgte kulturlandskap skal dagen markeres lørdag 10. august. Da arrangeres det slåttedag i Blåora i Endalen. Foto: Fylkesmannen i Trøndelag

Lørdag markeres ti års arbeid for å bevare kulturlandskapet i Budals seterdaler. Området er et av Norges mest aktive på seterdrift.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Seterdalene i Budalen har hatt status som utvalgt kulturlandskap i jordbruket siden 2009. Men selve seterdriften i Budalen begynte så tidlig som på 1600-tallet.

- I Budalen har jordbruksnæringen arbeidet godt med å ta vare på driftsformen setring, og dermed kulturlandskapet i dalene, forteller seniorrådgiver Eva Dywad Alstad, hos Fylkesmannen i Trøndelag. Seterdalene i Budalen er derfor et av de best bevarte seterlandskapene i Norge, sier hun.

Mellom 5000-6000 sau og rundt 400 storfe slippes på utmarksbeite i dette området. I tillegg er det rundt 250 melkekyr i seterdalene hver sommer. Beitebrukere og seterbruk som har tegnet avtale med fylkesmannen kan søke om tilskudd om beiting og setring gjennom ordningen for utvalgte kulturlandskap.

Fylkesmannen i Trøndelag forvalter ordningen med utvalgte kulturlandskap på vegne av landbruks- og naturforvaltningen.

Feirer med slåttedag

Fordi det er ti år siden seterdalene i Budalen fikk status utvalgte kulturlandskap skal dagen markeres lørdag 10. august. Da arrangeres det slåttedag i Blåora i Endalen. Markeringa er åpen for alle og der får en prøvd både fiskeferdigheter og ljåslått. Det blir fagforedrag og mange lokale utstillere. Og selvsagt kan en også få seg en matbit.

Det kan også være verdt å få med seg alle de godt bevarte bygningene og kulturlandskapet i området. De 140 rettighetshaverne i Budalen får tilskudd til vedlikehold av bygninger, slått og andre tiltak som fremmer kulturlandskapet i seterdalene. Og de siste ti årene har de jobbet veldig godt med å ivareta eldre bygninger og kulturlandskapet. Alt dette har bidratt til at et viktig kulturlandskap i Trøndelag fortsatt finnes.

Sju utvalgte kulturlandskap i Trøndelag

- Områdene kan betegnes som frimerker i geografisk størrelse, men landskapsverdiene gjør det verdt å satse spesielt på disse områdene, sier Alstad.

Hvert år deles det ut fem millioner kroner i Trøndelag til arbeidet. Og det er en frivillig ordning å delta. Det er landbruks-, natur- og kulturminneforvaltningen i Norge som i fellesskap står bak satsingen utvalgte kulturlandskap. Frostating, Kvelia, Klevgarden og Austrått er de siste områdene i Trøndelag som er tildelt statusen.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Ingen rypejakt

Ingen rypejakt

- Det er ikke forsvarlig å åpne for jakt på lirype, fjellrype og skogsfugl i Roltdalen og Nålbogen statsallmenning i høst, mener Selbu fjellstyre.

Ny satsing på Nygar'n

Ny satsing på Nygar'n

- Sats på ungdom, det er der motet er, sier gardbruker Jo Kjetil Stokke på Nygar'n i Innbygda.

Selbu fiber-pilot

Selbu fiber-pilot

Selbu kan bli pilot-kommune for fiberutbygging i Trøndelag.

Ulykke på fv30

Ulykke på fv30

En bil har kjørt inn i en bergvegg, fører er ute av bilen.

Feiret Trestakk

Feiret Trestakk

Onsdag markerte Equinor på Tangen i Stjørdal produksjonsstart på Trestakk-feltet.

Rød-grønt i Tydal

Rød-grønt i Tydal

Etter kommunevalgdebatten i Tydal kan vi i det minste slå fast at det blir rød-grønt flertall i det nye kommunestyret (!).

Siste nytt i Trøndelag Vis flere

Så sine nye lagkamerater vinne målrik forestilling

Så sine nye lagkamerater vinne målrik forestilling

Den nysignerte landslagsspilleren fikk se en uryddig seier av RBK i generalprøven før den viktigste kampen på mange år.

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Etter Ingrid Aunes plutselige bortgang, måtte Arbeiderpartiet i Malvik finne en ny ordførerkandidat før valget. Han er kaffegjest i Nea Radio denne uka.

Matfestivalen vokser videre

Matfestivalen vokser videre

Norges beste lokalmatfestival? 2019 ble et nytt rekordår - aldri før har så mange besøkt og handlet så mye på Trøndersk Matfestival.

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

- En bedre skole for alle - ikke de få

- En bedre skole for alle - ikke de få

- I Trøndelag trenger vi flere - ikke færre lærere. Vi trenger flere - ikke færre lærlinger. Vi trenger at flere - ikke færre elever fullfører videregående. Vi trenger en skolestruktur som er nær der elevene bor og som ikke presser de svakeste elvene til å flytte på hybel for å få skoleplass, skrive...

Posten trår til med sykkelfrimerker

Posten trår til med sykkelfrimerker

Norge har hatt mellom 200 og 300 fabrikker som har laget sykler av alle typer, fasonger og prisklasser. Nå gir Posten ut fire frimerker med noen av de mest ikoniske modellene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...