Nea Radio

Frykter ulykker

FRYKTER ULYKKER Foto: Shutterstock/Tryg Forsikring

Elektriske sparkesykler brer om seg med rekordfart og er i ferd med å erobre gatebildet i flere byer i Norge. De populære fremkomstmidlene har en motor som kan kjøre i opptil 20 km/t, og det er verken aldersgrense eller påbud om hjelm.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Vi frykter at det vil skje alvorlige ulykker i sommer hvor el-sparkesykler er involvert. I fjor hadde vi flere skadetilfeller med barn på ståbrett, og i år er det el-sparkesykler som gjelder. Disse har medvirket til en rekke alvorlige ulykker i utlandet, blant annet fire dødsulykker. Det er med andre ord ikke risikofritt, og spesielt barn i bytrafikken bekymrer, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring.

Kraftig akselerasjon

El-sparkesyklene tilhører det man kaller mikromobilitet, som også omfatter elektriske ståbrett og ståhjulinger. Kjøretøyene er klassifisert som sykkel og har de samme reglene som gjelder for vanlig tråsykkel.

– Jeg har selv prøvd en el-sparkesykkel og ble svært overrasket over den kraftige akselerasjonen. Man må ha fart for å holde balansen, og det at man står oppreist på de små hjulene gir et høyt tyngdepunkt. Treffer man en fortauskant er sjansen stor for at man faller fremover. Den føles ustabil når bakken er ujevn og farten er lav, men som med alt annet kan man trene seg til bedre ferdigheter, forteller han.

Tren mye og bruk hjelm

I flere byer i Norge drives det utleie av el-sparkesykler, i Oslo er det flere tusen som kan leies via en app. I likhet med sykler er det ikke ubetinget tillat å bruke el-sparkesykler på fortau, noe som øker risikoen for sammenstøt i bytrafikken.

– Hvem som helst kan ta de i bruk, også barn uten erfaring. Men el-sparkesykkel er ikke et leketøy, og det er utrolig viktig å trene mye på et lukket område før en begir seg ut i trafikken. Husk at en bilist gjerne ser deg som en kjørende på lik linje som en syklist. I tillegg er det ikke helt enkelt å ha en hånd på styret og bruke den andre til å fortelle at du skal svinge. Det kreves øvelse å beherske en el-sparkesykkel i trafikken og det viktigste sikkerhetsutstyret er å bruke hjelm, sier Setnes.

Vegvesenet: – Kan få høy fart

Hans Olav Hellesøe, leder av Ulykkesanalysegruppen i Statens Vegvesen, mener at folk må være oppmerksomme og vise hensyn i trafikken for å unngå skader og ulykker.

– Ta hensyn til de rundt deg og ta det med ro. El-sparkesyklene kan oppnå høy fart og med det utgjøre en stor kraft. Vår oppfordring er vise hensyn til andre i trafikkbildet og gjør ditt for å unngå uhell, sier Hellesøe.

Unngå små barn på fortau

For å bruke en el-sparkesykkel på fortau, gatetun eller i en gågate må gangtrafikken være liten og du må ha tilnærmet gangfart. Så lenge du kjører på den regnes du som en kjørende, mens triller du den ved siden av deg regnes du som en gående.

– Husk at fotgjengere gjerne kan gå flere sammen i bredden, spesielt i sentrum av byene. De gående, ikke minst barn, er ubevisste om at det kan komme noen i høyere fart fra siden eller bakfra. Dessuten hører de gjerne ikke den elektriske motoren i en slik sparkesykkel. Har du da høy fart og lite kontroll kan det fort oppstå ulykker med personskader, sier han.

Noen regler som er viktig å huske:

Ferdes man i veibanen med en el-sparkesykkel og kommer til et kryssende gangfelt skal man vike for kryssende fotgjengere med mindre annet er regulert ved trafikklys.
Med el-sparkesykkel skal en stoppe ved rødt lys, på lik linje med syklister.
Med el-sparkesykkel er det tillat å krysse gangfelt kjørende, men man har vikeplikt for all kryssende trafikk. Triller man den har kryssende trafikk vikeplikt med mindre annet er regulert ved trafikklys.
Det er ikke lov å kjøre en el-sparkesykkel i utmark da den der defineres som en motorvogn og faller inn under regelverket om motorferdsel i utmark.
Selv om hjelm ikke er påbudt oppfordres alle på sykkel, el-sparkesykkel og små elektriske kjøretøy til å bruke hjelm!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...