Nea Radio

Vindkraft i Selbu:

Ordføreren frykter ikke løftebrudd

Illustrasjonsbilde Foto: Arkiv

Ole Morten Balstad frykter ikke for at løfter om arbeidsplasser og inntekt blir brutt i forbindelse med vindkraftutbyggingen på Stokkfjellet i Selbu.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I helgen kom nyheten om at flere kommuner i Norge føler seg lurt av vindkraftutbyggerne. Flere kommuner mener at løfter om arbeidsplasser og inntekter ikke vil holde stikk.

Blant de som føler seg lurt, finner vi Sokndal og Lund kommune i Rogaland. Disse huser Tellenes Vindpark som var Norge største da det ble åpnet i 2017.

Tre år senere mener Sokndal og Lund at flere løfter fra vindparken ikke er oppfylt. Som for eksempel fem til syv arbeidsplasser direkte knyttet til driften av parken, bidra til å bygge opp et kompetansemiljø og etablere en form for informasjonssenter, skriver TV 2 på sin nettside.

I november i fjor avslørte TV 2 hvordan inntekter fra den samme vindparken ble sendt til den skattefrie øygruppa Cayman Islands, gjennom flere selskaper i land med lite eller ingen skatt.

I 2018 tjente eierne 240 millioner kroner. Men fordi parken er finansiert gjennom høye lån, ble det ikke betalt en krone i selskapsskatt til Norge.

Frykter ikke løftebrudd

På spørsmål om de tror det samme vil skje i Selbu, svarer ordfører Ole Morten Balstad følgende.

– Nei det gjør vi ikke, vi ser jo allerede at de har begynt å ansette folk. Jeg tror at det i selve vindparken er ansatt tre årsverk og jeg forstår det som at de skal utvide den styrken. De må uansett ha operatører i området, sier ordfører Ole Morten Balstad.

– Så en frykter ikke at Selbu skal stå igjen uten inntekt generert av vindparken?

– Det er veldig viktig at vi følger opp de ulike utbyggerne. I Selbu har vi TrønderEnergi som er et heleid offentlig selskap. De har med seg Stadtwerke München som eies av den tyske kommunen München. Dette er to solide offentligeide selskaper, så jeg frykter ikke at noe av det vi har sett i Rogaland skal skje her, understreker Ole Morten Balstad. Han legger til at den inntekten kommunen får er fast, og dermed uavhengig av det som skjer i parken.

Veldig uheldig

– Hvilke tanker gjør du deg om det som har blitt avdekket i Rogaland?

– Det er veldig uheldig hvis det kommer inn aktører som er useriøse på markedet. Dette er utbygginger som skaper mye støy og oppstyr. Useriøse aktører vil bare gjøre saken enda verre, avslutter ordføreren.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...