Nea Radio

Frykter alternative fakta og samehets

May Britt Lagesen er leder i Samisk råd i Trøndelag.

Leder May Britt Lagesen i Samisk Råd i Trøndelag tar sterk avstand fra dagens grunneiermøte i Selbu, som hun frykter vil bidra til alternative fakta og samehets.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Det er alvorlig at grunneier i Selbu bidrar til å spre fordommer om samisk befolkning og regelrett historieforfalskning gjennom å arrangere et møte der det er foredragsholdere som er tilknyttet en organisasjon som kalles Etnisk og demokratisk likeverd (EDL). Det synet denne organisasjonen forfekter har ikke plass for urfolks eksistens, rettigheter eller framtid, sier May Britt Lagesen, leder av Samisk råd i Trøndelag.

Hun forventer at ansvarlige politikere tar avstand fra slik retorikk.

- Jeg som hovedutvalgsleder og leder av Samisk råd Trøndelag ønsker å bidra til en redelig samfunnsdebatt som ikke skal preges av alternative fakta og hets mot folkegrupper. Fylkeskommunen har et ansvar for å ivareta alle og har i samarbeidsavtalen med Sametinget påtatt seg medansvar for å sikre samisk språk, kultur og næringsgrunnlag. Det er bekymringsfullt at slike møter kan bidra til en ytterligere forverring av debattklimaet knyttet til samiske saker i deler av sørsamisk området, sier Lagesen.

Det er Selbu Utmarks råd og Roltdalen Almenningsstyre som har invitert til grunneiermøte under tittelen: «Er grunneierretten i ferd med å forvitre?». I programmet så er det invitert foredragsholdere fra organisasjonen EDL (Etnisk demokratisk likeverd), en organisasjon som fremmer tankegods om «rase-renhet» og at samene er innvandrere uten rettigheter i området.

- Vi trenger debatt og samhandling, spesielt der det kan være interessekonflikter, men da må også de samiske interessene og stemmene være en del av programmet. Vi må ha en redelig samfunnsdebatt, og dette møtet er ikke et konstruktivt bidrag til det, sier Lagesen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...