Nea Radio

FrPs rolle i regjeringen

FrP svarer Pensjonistpartiet

Tormod Overland (FrP) Foto: FrP

Den 15. januar stilte fylkestingsrepresentant for Pensjonistpartiet i Trøndelag, Svein Otto Nilsen, i et debattinnlegg på nearadio.no spørsmål om Frp har glemt hva som skjedde med de som forelsket seg med tyskere under krigen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I innlegget forsøker han å dra paralleller mellom de såkalte «tyskertøsene» i Norge under andre verdenskrig og IS-bruder i dag, og han antyder at det er store likhetstrekk mellom dem. Dette er en påstand vi i FrP ikke kan la stå uimotsagt.
La oss først slå fast en gang for alle: Behandlingen etter krigen av de norske jentene, som hadde forelsket seg i tyske soldater de traff i nærmiljøene sine i Norge, var ikke verdig. Å innlemme seg med fienden, og til og med føde hans avkom, kan utvilsomt oppfattes som moralsk forkastelig, men det var ikke en juridisk ulovlig handling. Den ulovlige behandlingen mange ble utsatt for av myndighetene etter krigen med internering, tap av sitt norske statsborgerskap og landsforvisning er et mørkt kapittel i norsk historie. Krigsbarna fikk offisiell unnskyldning av statsministeren i år 2000 og i 2018 ba den norske regjeringen «tyskerjentene» offisielt om unnskyldning. Så Svein Otto Nilsen: Nei, vi i FrP har ikke glemt hva som skjedde med de som forelsket seg med tyskere under krigen.
Å dra paralleller mellom disse jentene og IS-brudene, som frivillig valgte å snu ryggen til vårt norske samfunn, vår kultur, vårt levesett og våre verdier, for å slutte seg til jihadistiske terrorgrupper i Syria, blir etter min mening svært søkt. Juridisk har det aldri vært tvil om at tilslutning til disse gruppene var ulovlig etter norsk lov. FrP har ment at vi kunne ta hjem barna. De er uskyldige i situasjonen mødrene har satt de i. Å bruke store summer på å frakte hjem voksne terrorister, som vi deretter skal bruke millionbeløp på i rettssystemene våre, har vi imidlertid ikke vært interessert i. De bør dømmes der de endte opp. I en kultur der ofre og vitner kanskje kan belyse saken og gi de en rettferdig dom. Derfor oppleves det som et stort svik når vi nå ser at vår regjering har latt seg presse av en uskikket mor til å få innreise til Norge. En mor som har nektet å sende sønnen sin til kvalifisert helsehjelp, til tross for at han visstnok har vært syk.
Jeg har gjennom jobben min i Forsvaret sett mye nød og elendighet i både Sudan og Afghanistan. Vi kan ikke hjelpe alle, men om vi slutter å sløse vekk millionene våre på medskyldige overgripere som IS-brudene har vi kanskje råd til å hjelpe litt flere der ute? Kanskje burde vi heller brukt pengene på ofrene for IS bestialske handlinger?

Tormod Overland
Fylkestingspolitiker Fremskrittspartiet

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...