Nea Radio

Nea Radio

– Frivillighet fungerer

Håkon Rønvik Foto: Merete Holm Andersen

4H reagerer på statsbudsjettet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Leserbrev:

I forslag til statsbudsjett legger Landbruks- og matdepartementet opp til å kutte hele "Kapittel 1138 Støtte til organisasjoner". Det betyr kutt på 7,1 millioner kroner og avslutninga på et historisk godt samarbeid. Støtte fra staten betyr utrolig mye for 4H. Vi er ydmyke og privilegert, men leverer samtidig tilbake meget godt arbeid opp mot det samfunnsoppdraget 4H Norge har blitt gitt av regjeringa. Kort og greit skal 4H Norge blant annet jobbe med rekruttering til utdanninga knyttet til naturbruk og lokale ressurser, og gi barn og unge opplæring i entreprenørskap, organisasjonsarbeid og praktisk kunnskap i mat og landbruk. Et solid oppdrag både samfunnet, bedrifter, bygd og by er tjent med at 4H utfører.

Å være frivillig innebærer at aktiviteten blir foretatt uten at det utbetales lønn. Det er den generelle definisjonen. Det er for så vidt sant, men å drive med frivillighet er derimot ikke gratis slik mange tror. En frivillig organisasjon må ha system for å administrere frivilligheten. Medlemsregister, regnskap, kurspåmelding, oppfølging av klubber, tillitsvalgtopplæring og mye mye mer. Dette koster penger.

Min beskrivelse av vårt oppdrag har store ord, men liker det: 4H utvikler hverdagshelter gjennom lederutvikling. Flere tusen hverdagshelter. Over hele landet. Det jobbes hver dag på klubb-, fylkes-, nasjonalt- og internasjonalt nivå. Organisasjonen har et tillitsapparat som er bygd opp gjennom et solid demokrati med medlemmer i alle aldre, og flinke ansatte som legger til rette for dette. Vi digger når det er slik og vi digger når vi får spille hverandre god. Det skal 4H fortsette med. Om regjeringen, ved Landbruks- og matdepartementet, ikke synses de har et godt system for å gi støtte til organisasjoner er ikke den beste løsningen å kutte alt. Vi bidrar gjerne med innspill til forbedringer.

Vi kunne sutret, men har svart og svarer fremdeles med å vise hvor kult 4H er og hvorfor vi elsker organisasjonen. At regjeringen ikke spiller på lag med 4H er uforståelig. Vi er avhengig av et apparat som tilrettelegger for frivilligheten slik at vi kan gi best mulig tilbud. Da trenger vi gode vekstvilkår. Heldigvis er det bare et forslag. Et forslag som Stortinget med KrF og Venstre i spissen kommer til å gå imot. Vi i 4H har trua på hverdagsheltene og vet at frivillighet fungerer.

Håkon Rønvik 
Stolt 4H’er 
Landsstyremedlem 
4H Norge

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...