Nea Radio

Nea Radio

Fred og ro i fjellet

Essand med Sylmassivet i bakgrunnen. Foto: Andreas Reitan

Brukerundersøkelsen i Skarvan og Roltdalen nasjonalpark og Sylan landskapsverneområde i 2016 viser at det er størst interesse for tradisjonelle turer til fots eller på ski. Områdene brukes til alle årstider, men mest om sommeren.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 24.08.2017 kl 15:47

Fortsatt er det Flott natur, ro og fred som trekker folk til fjells.
Brukerundersøkelsen i Skarvan og Roltdalen og Sylan 2016 viser at det er størst interesse for vanlige tradisjonelle fotturer til fots eller på ski. Områdene brukes til alle årstider, men mest om sommeren. Det er klart flest nordmenn som besøker områdene våre. Naturopplevelser og villmark sammen med ro og fred er det som betyr mest for de som ferdes her. Nasjonalparkstatus har lite å si for valget av turområdet for nordmenn, mens dette betyr mer for utenlandske gjester.

Sommeren 2016 ble det gjennomført en brukerundersøkelse i Skarvan og Roltdalen nasjonalpark og Sylan landskapsvernområde. Nå vet vi mer om hva folk ønsker og hvem de er. Informasjon med kart, turforslag og beskrivelser av attraksjoner er etterspurt vare hos turfolket.

Ferdselsundersøkelse, svarkasse ved Nedalshytta. Foto: Marit Berger

Ønsker bedre merking og skilting

Brukerne er stort sett fornøyd med tilrettelegging som klopplegging over myrer m.v., men det pekes spesielt på behov for bedre merking og skilting. De aller fleste vil gå på sti, bare 4% oppgir at de går bare utenfor for sti. Det er svært ulike meninger om stiene bør kunne brukes til sykling og/eller ridning, relativt jevnt fordelt fra helt enig til helt uenig.

Mange overnatter i verneområdene eller i randområdene. Turisthytte er mest dominerende overnattingssted. Flerdagsturene er i snitt på 4-5 dager. Det pekes spesielt på behovet for bedre offentlig kommunikasjon til/fra innfallsportene og mer informasjon om attraksjoner, serverings- og overnattingssteder i og rundt områdene. Blant de som svarte er det liten interesse for ulike former for moderne friluftsliv, og aller minst for motoriserte utendørsaktiviteter.

Nordmenn dominerer

Av de som registrerte seg i besøkskassene var 82% nordmenn. Dette er en høy andel sammenlignet med andre nasjonalparker i Norge. Av utlendinger dominerer svensker, deretter tyskere og nederlendere. Andelen av lokalt bosatte som bruker områdene er på 25%. Områdene brukes av folk i alle aldre og av begge kjønn, men det er flest i aldersgruppen 46-60 år.

Gjennomføring av undersøkelsen

11 selvbetjeningskasser med spørreskjema ble satt ut ved kjente innfallsporter rundt verneområdene, samt inne i områdene ved Schulzhytta og Djupholma. Ca 2500 svarte på brukerundersøkelsen. Det anses som en god oppslutning sammenlignet med andre tilsvarende undersøkelser. 432 av disse igjen ble med på en omfattende etterundersøkelse. I tillegg har vi ferdselstellere på enkelte lokaliteter. Nasjonalparkstyret har derfor et stort og omfattende materiale som vil være et godt grunnlag for å utarbeide besøksstrategi for disse områdene. Resultatene vil også være interessante for de som driver ulike former for tjenesteyting og turisme i og rundt Skarvan og Roltdalen nasjonalpark og Sylan landskapsvernområde.

Vakker natur trekker fortsatt folk til fjells Foto: Marit Berger

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...