Nea Radio

Nea Radio

Framgang for fjellreven

VANDRET 30 MIL: Denne fjellreven ble fanget av et viltkamera i Reisa Nord. Øremerkene forteller at den ble satt ut på Varangerhalvøya, og så har vandret drøyt 30 mil. Foto: Viltkamera, NINA

Det er ikke bare i Midt-Norge at fjellreven har framgang. En fjellrev fra Varangerhalvøya vandret drøyt 300 kilometer mot sørvest, før den fant andre fjellrever i Reisa Nord. Det er gode nyheter for den kritisk trua arten.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det var et viltkamera ved en fôrautomat i Reisa Nord, på grensa mellom Finnmark og Troms, som fanget inn den langveisfarende fjellreven i slutten av august. Ved hjelp av øremerkene kunne forskerne i NINA (Norsk institutt for naturforvaltning) slå fast at den var en av de 27 valpene som ble satt ut på Varangerhalvøya i februar.

De siste årene er det bare registrert to fjellrever i Reisa Nord, så vandreren har funnet fram til en kritisk liten restbestand. Ytterligere tre av valpene som ble satt ut valgte også å forlate Varangerhalvøya, og de gikk til Kaldoaivi i Finland. På finsk jord er det ikke registrert valpekull siden 2000.

Viktig å knytte småbestander sammen

– For fjellreven er det viktig at de ulike delbestandene utveksler individer. Dette kan raskt gi høyere genetisk variasjon, som også har stor innvirkning på artens overlevelse. Kombinert med en forventet oppgang i smågnagerbestandene i nord, gir nykomlingene håp om valper flere steder neste år, sier seniorforsker Nina Elisabeth Eide i NINA

Gjennom Interreg-prosjektet Felles Fjellrev Nord, som er et grenseoverskridende samarbeid mellom Norge, Sverige og Finland, er det satt ut fôrautomater i Reisa Nord og i Indre Troms. Tilsvarende er gjort på svensk og finsk side.

Formålet med å sette opp fôrautomater er å øke muligheten for at stedfaste fjellrever overlever, men også å stimulere vandring mellom områder hvor det lever fjellrev. Automatene er konstruert slik at den større og langt mer tallrike rødreven ikke får tilgang til maten.

Fruktbart samarbeid

Samtidig setter Avlsprogrammet for fjellrev, NINA ut valper og fôrautomater på Varangerhalvøya, i samarbeid med prosjektet Fjellrev i Finnmark/COAT, Universitetet i Tromsø. Prosjektene jobber tett sammen, og satsingen vil forhåpentligvis gi fjellreven et etterlengtet oppsving i nord.

Lignende tiltak har pågått – og pågår – i Midt Norge i regi av Interreg-prosjektet Felles Fjellrev Sør og Avlsprogrammet for fjellrev. Alle delbestandene her er i betydelig vekst, og overvåking viser at fjellrev beveger seg mer mellom de ulike delbestandene enn før.

Sannsynligvis er det slik at økt utvandring trigges av både høyere tetthet, og at avstandene mellom bestandene kortes inn. En rev som kjenner lukten av en annen rev, stimuleres til å fortsette. I motsatt fall kan de snu, og etter hvert brytes instinktet til å vandre ned.

Søker mot mat og andre rever

– Rever som vandrer trekkes gjerne mot områder hvor de kan finne mat, og har dermed større sjanse til å overleve. Å sette opp fôrautomater har denne effekten, og støttefôringen gjør at vi delvis kan styre både utvandring og etablering og med det oppnå mer sammenhengende fjellrevbestander. Det er en forutsetning for artens overlevelse på lang sikt, utdyper Eide.

Les mer om avlsprogrammet for fjellrev:

https://www.nina.no/V%C3%A5re-fagomr%C3%A5der/Arter/Fjellrev/Avlsprogrammet-for-fjellrev

Les mer om prosjektet Felles fjellrev:

http://www.fellesfjellrev.se/

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Ingen rypejakt

Ingen rypejakt

- Det er ikke forsvarlig å åpne for jakt på lirype, fjellrype og skogsfugl i Roltdalen og Nålbogen statsallmenning i høst, mener Selbu fjellstyre.

Ny satsing på Nygar'n

Ny satsing på Nygar'n

- Sats på ungdom, det er der motet er, sier gardbruker Jo Kjetil Stokke på Nygar'n i Innbygda.

Selbu fiber-pilot

Selbu fiber-pilot

Selbu kan bli pilot-kommune for fiberutbygging i Trøndelag.

Ulykke på fv30

Ulykke på fv30

En bil har kjørt inn i en bergvegg, fører er ute av bilen.

Feiret Trestakk

Feiret Trestakk

Onsdag markerte Equinor på Tangen i Stjørdal produksjonsstart på Trestakk-feltet.

Rød-grønt i Tydal

Rød-grønt i Tydal

Etter kommunevalgdebatten i Tydal kan vi i det minste slå fast at det blir rød-grønt flertall i det nye kommunestyret (!).

Siste nytt i Trøndelag Vis flere

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Etter Ingrid Aunes plutselige bortgang, måtte Arbeiderpartiet i Malvik finne en ny ordførerkandidat før valget. Han er kaffegjest i Nea Radio denne uka.

Matfestivalen vokser videre

Matfestivalen vokser videre

Norges beste lokalmatfestival? 2019 ble et nytt rekordår - aldri før har så mange besøkt og handlet så mye på Trøndersk Matfestival.

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

- En bedre skole for alle - ikke de få

- En bedre skole for alle - ikke de få

- I Trøndelag trenger vi flere - ikke færre lærere. Vi trenger flere - ikke færre lærlinger. Vi trenger at flere - ikke færre elever fullfører videregående. Vi trenger en skolestruktur som er nær der elevene bor og som ikke presser de svakeste elvene til å flytte på hybel for å få skoleplass, skrive...

Posten trår til med sykkelfrimerker

Posten trår til med sykkelfrimerker

Norge har hatt mellom 200 og 300 fabrikker som har laget sykler av alle typer, fasonger og prisklasser. Nå gir Posten ut fire frimerker med noen av de mest ikoniske modellene.

Det var jobbmuligheter som førte dem til Røros

Det var jobbmuligheter som førte dem til Røros

Tilflytterfamilien bestående av fire nye innbygger i Røros, kom flyttende på grunn av jobbmulighetene og trainee-programmet.

Siste med #RovdyrforvaltningVis flere

Ber turfolk samle jervskit

Ber turfolk samle jervskit

Tradisjonen tro oppfordrer Rovdata folk på tur til å samle inn jerveskit i påska. Prøver kan plukkes opp i plastposer og leveres til Statens naturoppsyn (SNO) i området ditt.

Bjørner med østlig opphav

Bjørner med østlig opphav

Den skandinaviske bjørnebestanden er relativt robust og har god utveksling av individer og gener med nabobestandene. Dette fremgår i en ny studie som har undersøkt genetikk hos hannbjørner over store deler av utbredelsesområdet i Skandinavia og Finland.

SNO vil ha skit fra jerv

SNO vil ha skit fra jerv

I Statens naturoppsyn (SNO) tar de gjerne i mot skit på jobben, når den kommer fra jerv. Når innsamlingen starter på nyåret, oppfordrer Rovdata deg til å levere prøver av jervens hår og ekskrementer til SNO.

Siste med #NyheterVis flere

Ulykke på fv30

Ulykke på fv30

En bil har kjørt inn i en bergvegg, fører er ute av bilen.

Feiret Trestakk

Feiret Trestakk

Onsdag markerte Equinor på Tangen i Stjørdal produksjonsstart på Trestakk-feltet.

– Gledelig at lisensjakta på bjørn nord for Dovre avlyses

– Gledelig at lisensjakta på bjørn nord for Dovre avlyses

Naturvernforbundet mener dette er nødvendig for at bjørnebestanden skal nå opp på bestandsmålet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...