Nea Radio

Sommeren på Steinvikholmen

Fra tradisjonshåndverk til flammeshow

Foto: Anette Fossmo

I sommer har publikum fått muligheten til å bli kjent med Steinvikholmen igjennom spennende opplevelser og aktiviteter.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 16.08.2019 kl 16:01

Det har vært en begivenhetsfull sommer på Steinvikholmen. Igjennom en rekke familiearrangementer i regi av Fortidsminneforeningen har publikum i sommer fått muligheten til å ta en titt innenfor den storslagne borgens fire vegger. Arrangementene har fått navnet Steinvikholmsommer.

Saken fortsetter etter lydklippet

Foto: Anette Fossmo

- Vi har hatt mange forskjellige tema. Alt fra historie og arkeologi, tradisjonhåndverk, ridderdag og nå førstkommende søndag er det middelalderlek og nysirkus. Vi ønsker å gi folk en sjanse til å bli kjent med Steinvikholmen, som ellers står stengt og er litt mystisk. Så vi anså dette som en fin anledning til å formidle slottet på en ny måte, forteller prosjektmedarbeider i Fortidsminneforeningen Mathilde Østgård Sjåvik.

Førstkommende søndag rundes sommeren av med fjerde og siste familiedag på Steinvikholmen, hvor aktiviteter knyttet til middelalderleker vil stå i fokus.

- Besøkende vil oppleve mange forskjellige aktiviteter. Vi får besøk av Trondheim vikingelag som har med seg litt middelalderleker, de har tenkt å leke litt med publikum. I tillegg får vi besøk av Nidaros nysirkus, som byr på både show og sirkusskole. Også blir det rebusløp inne på slottet med vår nye maskot, Tante Fresia, samt eventyrstunder i vanntårnet, sier Østgård Sjåvik.

Det store jubileumsåret

Formålet for sommerens aktivitetsdager er å prøve og formidle slottets historie på en ny og mer spennende måte. Det har blitt gjennomført flere aktiviteter på holmen i år enn det ble i fjor, og det er ikke helt uten grunn, for det er store år for både Fortidsminneforeningen og Steinvikholmen.

- I stedet for å ha denne litt statiske omvisningsrunden som mange kanskje er veldig godt kjent med, så ønsker vi å formidle slottets historie igjennom aktivitet og lek. Gjøre det litt mer familievennlig rett og slett, slik at folk kan få knytte et litt nærmere bånd med Steinvikholm Slott, smiler Østgård Sjåvik.

- Det er det virkelig store jubileumsåret for Fortidsminneforeningen og den trønderske avdeling, men også for Steinvikholm Slott. For i år er det 175 år siden fortidsminneforeningen ble opprettet. Da var det noen norske kunstnere som reiste rundt i landet og gjenoppdaget eller oppdaget våre kulturskatter. Foreningen ble derfor opprettet med mål om å ivareta norsk kulturarv og formidle kunnskapen vi har omkring kulturminnene. Den trønderske avdelingen var den første filialavdelingen og feirer 170 år i år. Når det kommer til Steinvikholmen ble slottet kjøpt opp av den trønderske avdelingen for 125 år siden, så i år feirer vi et ganske stort jubileum på 3 ulike måter her ute på Steinvikholmen, legger hun til.

Flammeshow, sverdkamp og henrettelsesmetoder i dunkel belysning

Sommeren på Steinvikholmen avsluttes med kveldsarrangementet «natt på slottet», som byr på mange spennende opplevelser for publikum.

- «Natt på slottet» viderefører jo den her tanker om å formidle på en ny måte. Da skal vi prøve å lyse opp ruinen med hjelp av lysdesigner Pekka Stokke, fakler og kanskje andre bål, slik at det blir litt dunkel belysning. Vi har også booket inn flammeblåsere og en lokal flammedanser, Renate Saur. Så får vi besøk av Bispeliden som skal ha sverdkamp i flammebelysning. I tillegg har vi en rekke miniforedrag om litt skumle tema, blant annet henrettelsesmetoder i middelalderen. Så det håper vi blir spennende, formidler Østgård Sjåvik.

Fortidsminneforeningen har i sommer jobbet med å skape en hyggelig opplevelse for publikum, men det kan virke som det har vært minst like hyggelig å jobbe med prosjektet som å besøke det.

- Det har vært veldig gøy å jobbe med Steinvikholmen og ikke minst gøy å bli kjent med alle som har tatt turen hit. Vi håper jo at det ikke er over enda og at folk fortsatt har lyst til å komme på de gjenværende arrangementene. Det har vært veldig flotte møter og gode tilbakemeldinger fra publikum. Så det har vært veldig stas og jobbet her med alle disse flotte folkene, smiler hun.

- Det blir ikke siste sommer vi har så mye aktiviteter på Steinvikholmen. For nå ser vi jo også litt hva som er ønskelig fra publikum og at dette kan bli et sted hvor vi kan ha en sånn type aktiviteter og formidling. Vi ser at det er ønskelig med dette på Steinvikholmen og vi ønsker også å fortsette i årene som kommer, avslutter hun.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...