ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Håkon Gullvåg

Fra Shatila til Røros

Håkon Gullvågs utstilling Hellig Jord vises i Norge for første gang på ti år

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Lørdag 30. november kl. 15.00 er det åpning av Hellig Jord på Rørosmuseet Smelthytta.

Utstillingen ble vist første gang i Trondheim Kunstmuseum i 2009, og med rekordstort publikumsbesøk i museet.

Ikke mange kunstutstillinger havner i spørretimen. Det gjorde denne da den franske ambassaden fjernet to av bildene da utstillingen ble vist i Damaskus. Et israelsk flagg med blod ble for mye for de franske myndighetene.

Gode anmeldelser

Bildene ble malt under og etter den israelske invasjonen av Gaza i 2009, og ifølge Gullvåg ble de malt i raseri. Foruten Trondheim har utstillingen vært i Beirut, Amman og Damaskus – før den nå kommer til Røros.

– Håkon Gullvågs storslåtte rekviem, hans sjelemesse, formidler kunstnerens eget engasjement på en abstrahert, men svært virkningsfull måte. Gjennom sine formale virkemidler, som blant annet de tunge, mørke bildebakgrunnene, får han også betrakteren med seg i sorgen. skrev Adresseavisens anmelder Solveig Lønmo i 2009.

Like aktuell

Den palestinske ambassadøren i Norge, Marie Antoinette Sedin, vil åpne utstillingen. Håkon Gullvåg vil være til stede i samtale med prosjektleder Venke Aarethun.

Det vil også bli musikalsk innslag fra Elden med musikalsk leder Skjalg M Raaen og skuespiller og sanger Jo Bjørner Haugom.

Håkon Gullvåg har hatt et hektisk jubileumsår med flere utstillinger i Norge og utlandet. 60-årsjubileet startet med en utstilling i flyktningleiren Shatila i Libanon, og avsluttes her på Røros med nettopp utstillingen Hellig Jord.

Samarbeid

– Vi er svært glade for at vi nå kan presentere Gullvågs engasjement for situasjonen i Midt-Østen i konteksten til verdensarven og fredstematikken i Elden, sier leder for Elden Siri B. Gellein og avdelingsleder i Rørosmuseet Per Øyvind Riise.

Utstillingen vises i Rørosmuseet Smelthytta og er et samarbeid mellom MiST Rørosmuseet, Stiftelsen musikkteatret Elden og Røros Kunstlag.

Utstillingen vil stå fram til april 2020. Deretter vil et utvalg av verkene vises i andre rom ved museet fram til august 2020.

Hør intervju med Siri B. Gellein her:

Nøkkelord

ANNONSE