Nea Radio

Fra privat samling til krigshistorisk museum

Foto: Anette Fossmo

Gunnar Bremset var bare 10 år da han kjøpte sin første tyskerhjelm og interessen for krigsgjenstander begynte å vokse.I dag driver han Skatval krigshistoriske museum i Hammersbukta.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det hele begynte med at Gunnar Bremset kjøpte en tyskerhjelm som 10-åring, et kjøp som ble utgangspunktet til en samling med krigsgjenstander som i dag har blitt til Skatval Krigshistoriske museum.

Saken fortsetter etter lydklippet

- Det startet med at jeg som 10-åring samlet min første tyskerhjelm. Siden har det bare blitt mer og mer, og samlingen har bare blitt større og større. Nå har det blitt en anselig samling og tilslutt et museum av det, forteller Bremset.

- Det var i forbindelse med en liten utstilling til den offisielle åpningen av hammersbukta i 2013. Da hadde jeg muligheten til å stille med en del gjenstander i en av bunkerne her nede på anlegget, så ble det mer og mer etablert. Og nå har det faktisk blitt et etablert museum, med avtaler og det som skal til, fortsetter han.

Gjenstandene som forteller historien

Museet er delt inn i ulike seksjoner med forskjellige temagrener. Alt har selvfølgelig en tilknytning til den lokale historien, spesielt gjenstander fra krigsmarinen og luftwaffe, grunnet deres store aktivitet i Åsenfjorden under krigen.

- Det er naturlige grener og seksjoner og alle er bundet til lokalhistorien. Vi har hær, luftwaffe, krigsmarinen, de allierte, de norske troppene og nasjonal samling. Det er disse som er hovedgrenene her, men det meste er jo krigsmarine og gjenstander fra de tyske troppene. Spesielt krigsmarinen og luftwaffe, på grunn av den store aktiviteten som var her i Åsenfjorden. Det er fra hele krigen, men spesielt fra 1941-43. Tirpitz var jo en av de store båtene, det største slagskipet, som var her i fjorden. Åsenfjorden samlet gjorde at det var stor aktivitet her, og dermed har mange gjenstander også blitt igjen her etter krigen. Og disse gjenstandene har jo dukket opp på låver og loft, og etter hvert som folk har sett at jeg har et museum, har de kommet med donasjoner, sier Bremset.

- Her er det også mulig å låne ut gjenstander, det er ikke noe problem. Jeg tar vare på det som kommer inn, både det som jeg låner og det som blir donert. Jeg setter de inn i den kategorien som de passer inn i og gjerne forteller jeg historien til ved at jeg skriver ned noen ord. Det samme gjelder når jeg guider, da forteller jeg om gjenstandene. Det er jo gjenstandene som forteller historien, legger han til.

Gufs av fortiden

Det er ikke bare det at dette er en privat samling, som startet med en 10-åring og en tyskerhjelm, som gjør dette museet spesielt. Det er også plassert i en tysk bunkers, noe som gir en helt annen atmosfære og helhetsinntrykk enn de fleste andre steder.

- Det er jo en litt spesiell plass å ha det på, for det er jo et veldig autentisk miljø. Når man kommer inn så blir man satt litt tilbake i tid og man får et lite gufs av fortiden. Det får jeg en del tilbakemeldinger på. Mange sier at det er veldig spesielt og imponerende, og det synes jeg er gøy å høre, smiler han.

- Det var min bestefar, eller farfar, som het Johan Bremset som er utgangspunktet i min interesse for krigshistorie. Han var soldat oppe i Narvik. Han var i trønderbataljonen, og var med når de ble overlumpet i Gratangen i 1940. Han fortsatte krigen i Narvikfjellene og Bjørnfjell. Så han var jo en person som ga en del motivasjon på dette området og han fortalte mye, og slike ting gjør jo noe med en 10-åring. Det gjorde det jo også når jeg var yngre enn 10, men det var da jeg begynte å fatte en interesse for krigen å spurte og maste på han. Så dukket det opp en som skulle selge meg en tyskerhjelm, som var funnet her i Langstein, og da blomstret det opp en interesse for gjenstander i tillegg, forteller Bremset videre.

Helt unikt objekt

Bunkeren i Hammersbukta er fylt av ulike gjenstander fra Krigen, så mange at det er vanskelig å tro at dette faktisk er en privat samling. Alle gjenstandene er interessante, men Bremset trekker frem spesielt et objekt som er helt enestående, med en unik tilknytning til krigen og bygda.

- Jeg synes selv at jeg har mange interessante gjenstander, men jeg har en minnekrans som ble lagt på bautaen til Jon Hammer på Skatval Kirke. Han ble jo skutt på Hegra festning, og jeg har for lenge siden sett bildet av Major Holtermann som legger ned denne kransen, som er av sølv for øvrig, på bautaen til Jon i 1941. Og for ikke så lenge siden, i fjor faktisk, kom plutselig slekten til Jon Hammer med denne kransen. Da ble jeg rimelig overasket, det er jo egentlig et unikt objekt og spesiell for bygda, forklarer Bremset.

Gunnar Bremset jobber til daglig egentlig med noe helt annet, og driver museet ved siden av. På spørsmål om når han får tid til dette, er svaret enkelt:

- Det blir jo på fritiden. Derfor holder jeg museet åpent i helgene og spesielt på søndager, det er i alle fall slik det har blitt i år. Sesongen går fra mai til september, og det har vært bra med oppmøte og folk er interessert i å komme hit. Jeg annonserer på museets Facebook-side, og da for folk det med seg og kommer, avslutter han.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...