Annonse
Nea Radio

HÅG:

Brøytestikker blir designstoler

Foto: @flokk_design

15 februar lanserer HÅG 200 HÅG Capisco Puls laget av resirkulerte brøytestikker. De eksklusive stolene kommer i nummererte eksemplarer og i et begrenset opplag på 200 stk.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 12.02.2021 kl 21:11

Annonse

Som ledd i sitt arbeid med å øke andelen resirkulert plast i sine kontorstoler har Flokk laget et begrenset antall eksemplarer av sin ikoniske HÅG Capisco Puls med utgangspunkt i et helt unikt nordisk råstoff, brøytestikker, sier de i en pressemelding.

Forskningsprosjekt med SINTEF

Som del av et forskningsprosjekt med SINTEF har Flokk vært på søken etter materialer og ressurser på avveie, som egner seg til resirkulering og produksjon av nye kontorstoler. Det var i denne forbindelse de kom over et parti med kasserte røde brøytestikker. Med Flokks årelange kunnskap om bruk av resirkulert plast, så de en mulighet til å bruke materialet til å lage HÅG Capisco Puls, som er designet av den kjente norske industridesigneren Peter Opsvik. Brøytestikkene ble bearbeidet til støpbart råmateriale og testet, for å sikre at de holder Flokks strenge krav til kvalitet. Resultatet ble 200 stoler i en vakker, unik rødbrun farge.

Målsetting om økt gjenbruk

Vi lever i en global søppelkrise som drives av masseforbruk. Som en av Europas ledende møbelprodusenter jobber våre designere og miljøeksperter med å finne miljøvennlige måter å skape vakre, robuste og langvarige produkter. Dette bidrar til å nå våre ambisiøse mål om økt gjenbruk for å redusere vår belastning på miljøet. Selv om akkurat dette produktet ikke kan masseproduseres enda, er det ett viktig steg i riktig retning for Flokks engasjement innen sirkulærøkonomien, sier Miljøsjef i Flokk, Atle Thiis-Messel.

Ødelagte brøytestikker

De reflekterende brøytestikkene markerer veikanten for trygg snøbrøyting over hele Norge og store deler av Skandinavia. De er produsert av en hard plastblanding som tåler en støyt, men hvert år blir likevel tusenvis av ødelagte brøytestikker samlet opp langs veiene.

Stabil tilgang på materiale

Flokks arbeid mot en sirkulær økonomi har pågått siden tidlig på 90-tallet, og innebærer at man i størst mulig grad benytter seg av resirkulert materiale. Mange av produktenes komponenter er allerede laget av resirkulert plast, aluminium og stål. Hvis tilgangen på resirkulert materiale er stabil, og hvis komponentene tåler de strenge kvalitetskravene satt av industrien, brukes materialet der det er mulig.

Design for sirkulærøkonomi

- Flokk håper og arbeider for at all plast - og flere andre materialer - i alle produkter etter hvert vil være laget av postkonsumerte materialer. Stolene våre har lang levetid og forbedrer helsen til mennesker over hele verden, og kan enkelt demonteres og resirkuleres etter bruk. Dette er i samsvar med vår ambisjon om design for sirkulærøkonomien, sier Christian E. Lodgaard, sjef for produktutvikling og merkevarer i Flokk.

Kun et begrenset antall stoler

Tilgangen på ødelagte brøytestikker er begrenset. Nå som Statens Vegvesen har blitt klar over den negative miljøeffekten jobber de også for å erstatte dem med bærekraftige alternativer i tre. Derfor har Håg bare kunnet produsere et begrenset antall HÅG Capisco Puls fra mengden de mottok. Men HÅG vil fortsette å se etter både lokale og globale kilder til uønsket avfall som med innsats kan resirkuleres til sterke komponenter og produkter.

Nummererte stoler

Kun 200 HÅG Capisco Puls har blitt produsert av brøytestikker på grunn av den begrensede mengden materiale. HÅG vil nå selge disse slik at designentusiaster med interesse for bærekraft kan sikre seg et eksemplar til å ha hjemme eller på kontoret. Hver stol leveres nummerert og med et sertifikat.

Nøkkelord

Annonse