Nea Radio

HÅG:

Brøytestikker blir designstoler

Foto: @flokk_design

15 februar lanserer HÅG 200 HÅG Capisco Puls laget av resirkulerte brøytestikker. De eksklusive stolene kommer i nummererte eksemplarer og i et begrenset opplag på 200 stk.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 12.02.2021 kl 21:11

Som ledd i sitt arbeid med å øke andelen resirkulert plast i sine kontorstoler har Flokk laget et begrenset antall eksemplarer av sin ikoniske HÅG Capisco Puls med utgangspunkt i et helt unikt nordisk råstoff, brøytestikker, sier de i en pressemelding.

Forskningsprosjekt med SINTEF

Som del av et forskningsprosjekt med SINTEF har Flokk vært på søken etter materialer og ressurser på avveie, som egner seg til resirkulering og produksjon av nye kontorstoler. Det var i denne forbindelse de kom over et parti med kasserte røde brøytestikker. Med Flokks årelange kunnskap om bruk av resirkulert plast, så de en mulighet til å bruke materialet til å lage HÅG Capisco Puls, som er designet av den kjente norske industridesigneren Peter Opsvik. Brøytestikkene ble bearbeidet til støpbart råmateriale og testet, for å sikre at de holder Flokks strenge krav til kvalitet. Resultatet ble 200 stoler i en vakker, unik rødbrun farge.

Målsetting om økt gjenbruk

Vi lever i en global søppelkrise som drives av masseforbruk. Som en av Europas ledende møbelprodusenter jobber våre designere og miljøeksperter med å finne miljøvennlige måter å skape vakre, robuste og langvarige produkter. Dette bidrar til å nå våre ambisiøse mål om økt gjenbruk for å redusere vår belastning på miljøet. Selv om akkurat dette produktet ikke kan masseproduseres enda, er det ett viktig steg i riktig retning for Flokks engasjement innen sirkulærøkonomien, sier Miljøsjef i Flokk, Atle Thiis-Messel.

Ødelagte brøytestikker

De reflekterende brøytestikkene markerer veikanten for trygg snøbrøyting over hele Norge og store deler av Skandinavia. De er produsert av en hard plastblanding som tåler en støyt, men hvert år blir likevel tusenvis av ødelagte brøytestikker samlet opp langs veiene.

Stabil tilgang på materiale

Flokks arbeid mot en sirkulær økonomi har pågått siden tidlig på 90-tallet, og innebærer at man i størst mulig grad benytter seg av resirkulert materiale. Mange av produktenes komponenter er allerede laget av resirkulert plast, aluminium og stål. Hvis tilgangen på resirkulert materiale er stabil, og hvis komponentene tåler de strenge kvalitetskravene satt av industrien, brukes materialet der det er mulig.

Design for sirkulærøkonomi

- Flokk håper og arbeider for at all plast - og flere andre materialer - i alle produkter etter hvert vil være laget av postkonsumerte materialer. Stolene våre har lang levetid og forbedrer helsen til mennesker over hele verden, og kan enkelt demonteres og resirkuleres etter bruk. Dette er i samsvar med vår ambisjon om design for sirkulærøkonomien, sier Christian E. Lodgaard, sjef for produktutvikling og merkevarer i Flokk.

Kun et begrenset antall stoler

Tilgangen på ødelagte brøytestikker er begrenset. Nå som Statens Vegvesen har blitt klar over den negative miljøeffekten jobber de også for å erstatte dem med bærekraftige alternativer i tre. Derfor har Håg bare kunnet produsere et begrenset antall HÅG Capisco Puls fra mengden de mottok. Men HÅG vil fortsette å se etter både lokale og globale kilder til uønsket avfall som med innsats kan resirkuleres til sterke komponenter og produkter.

Nummererte stoler

Kun 200 HÅG Capisco Puls har blitt produsert av brøytestikker på grunn av den begrensede mengden materiale. HÅG vil nå selge disse slik at designentusiaster med interesse for bærekraft kan sikre seg et eksemplar til å ha hjemme eller på kontoret. Hver stol leveres nummerert og med et sertifikat.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...