Nea Radio

Fra kosmologi i Oslo til masseprodusert skreddersøm på Røros

Suzana Zoric (t.v) har en mastergrad i arkitektur, mens Tone Melvær Ruud har en doktorgrad i kosmologi. Nå skal de begge være trainee på Røros. Foto: Marit Langseth

Åtte nye fjelltraineer er på plass i Fjellregionen. Vi har møtt to av dem.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 03.09.2018 kl 16:25

– Familien min og jeg ønsker å slå oss ned her på Røros, så nå skifter jeg beite, sier Tone Melvær Ruud.

Etter 12 år på Universitetet i Oslo, hvor hun tok en doktorgrad innenfor kosmologi, skal hun nå prøve seg på nye utfordringer som fjelltrainee hos Rørosregionen næringshage.

– Jeg skal være tilknyttet den nyoppstartede industriklyngen, som handler om masseprodusert skreddersøm. Så jeg skal lære hva det handler om, og forhåpentligvis klare å hjelpe bedriftene som er med.

– Vil du få bruk for doktorgraden din hos næringshagen?

– Ikke det konkrete fagfeltet, men jeg har tro på at de mer generelle akademiker-egenskapene skal kunne komme til nytte.

En av de andre nye fjelltraineene som har flyttet til Røros, er Suzana Zoric. Hun har en mastergrad i arkitektur fra NTNU, og vil tilbringe hele perioden som trainee hos Kulturminnefondet.

– Masteren min handlet om bygningsvern og transformasjon, og jeg jobbet med et lite våningshus i Trondheim. Da ble jeg veldig interessert i det gamle og det tradisjonelle, og tenkte da at Røros hørtes ut som en veldig fin arbeidsplass, forteller hun.

Noe av poenget med fjelltrainee-ordningen er å øke andelen høyt utdannede unge som flytter til regionen. Melvær Ruud har flyttet til Røros med en plan om å bli her, og Zoric ser ikke bort fra at hun kan bli boende hun også.

– Foreløpig stortrives jeg, så om det etterhvert blir tilbud om fast jobb, så ser jeg ingen grunn til å takke nei til det.

Hør hele intervjuet med de nye fjelltraineene her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...