Nea Radio

Kronikk:

Fra Billedholmen til Saltøya

Billedholmen: Morten Harper er kommunestyrerepresentant for Stjørdal SV. Foto: Stjørdal SV

Den siste tiden har vi kjent på kroppen hvor viktig det er å ha romslige og tilgjengelige utfartsplasser, skriver Morten Harper i Stjørdal SV i en kronikk

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 28.04.2020 kl 08:25

Vi bør ta godt vare på de naturområdene vi har ved Trondheimsfjorden.

Store utbyggingsplaner truer nå natur, friluftsområder og kulturhistorie i strandsonen både i sør og nord av Stjørdal. Ved Billedholmen vil Nye Veier bygge firefelts E6 i 110 km/t, og har foreslått en massiv utfylling i våtmarksområdet mellom Hellstranda og Billedholmen. Det er et uholdbart naturinngrep i utløpet av Stjørdalselva.

I nordenden av kommunens kyststripe har Næringsforeningen i Trondheimsregionen og NHO lansert planer om å sprenge deler av Saltøya for å lage industriområde. Man skulle tro det var en aprilspøk, men de utbyggingsivrige aktørene har fremført forslaget på rammeste alvor.

Stjørdal er godt utstyrt fra naturens side med en betydelig strandsone, men mye av den har blitt bygd ned eller stykket opp av rullebane for flyplassen, veier, fyllinger, havner og andre utbygginger.

Det er viktig både for naturlivet og bokvaliteten i Stjørdal at vi ikke bygger ned enda mer av strandsonen. Ikke minst den siste tiden har vi kjent på kroppen hvor viktig det er å ha romslige og tilgjengelige utfartsplasser. For eksempel har det vært svært stor ferdsel ved Hellstranda og Billedholmen.

Nye Veiers motorveiplaner er i strid med all erklært miljø- og klimapolitikk. Området mellom Billedholmen og Hellstranda er et brakkvannsdelta, der ferskvann møter saltvann, som er svært viktig for blant annet sjøørreten. Flere faginstanser og naturorganisasjoner advarer sterkt mot ødeleggende konsekvenser for fugl og fisk.

Billedholmen er en populær fiskeplass. Det har historiske røtter. Navnet kommer fra urgermanske «bollir», det vil si en kuleformet bolle for å ha mat i, og i gamle dager var det godt med fisk ved Billedholmen.

Når planen er å plassere den nye tunnelen mye lenger vestover, det vil si nærmere Billedholmen, blir motorveien mer dominerende i landskapet og det blir mer støy i området. Økt fartsgrense betyr også mye mer støy på Hellstranda. I stedet for en ødeleggende veiutbygging, burde kommunen kreve støyskjerming mellom dagens E6 og gangveien fra Hellstranda ut til Billedholmen, og arbeide for en opprusting av denne gangveien.

Saltøya i Langstein er den største øya i Stjørdal. Vi vet at området er mye brukt til kajakkpadling, og Barnas Turlag har «skattejakt på Saltøya». Med sin intakte strandsone har Saltøya verdi for både hekkende og næringsøkende fugl. Sprenging av øya og utfyllinger vil fullstendig endre landskapet i Fættenfjorden, og blant annet redusere verdien av den tilrettelagte Håmmårsbukta som friluftsområde.

Det gamle gårdsbruket på Saltøya har gårdsnummer 1 i Stjørdal. Det har også vært drevet med saltkoking her, og øya har blant annet vært feriekoloni for barn med tuberkulose. Med andre ord er det svært mye kulturhistorie å hente på Saltøya.

Utbyggingene er forsøkt begrunnet med arbeidsplasser og økonomisk vekst. Hvor mange nye arbeidsplasser dette faktisk vil utgjøre for Stjørdal, er svært tvilsomt. Men dette handler om noe mer enn den klassiske konflikten mellom vekst og vern. Jeg vil si at å ødelegge natur og kulturhistorie – ved Billedholmen og på Saltøya – det gjør oss til et virkelig fattig folk.

Morten Harper

Kommunestyrerepresentant Stjørdal SV

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...