Nea Radio

Uttalelse fra Trøndelag Senterparti:

Forventer at Stortinget redder olje- og gassnæringa

Uttalelse: Trøndelag Senterpartis fylkesstyre forventer at regjeringen redder olje- og gassnæringen. Foto: Trøndelag Senterparti

Ifølge Trøndelag i tall viser sysselsettingsstatistikken at 1544 arbeidsplasser i Trøndelag er direkte knyttet til utvinning av olje og gass eller tilknyttede tjenester i 2018, skriver partiets fylkesgruppe i en uttalelse.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er bosatt 2773 personer i Trøndelag som jobber i næringer direkte tilknyttet utvinning av olje og gass.

I tillegg til dette kommer leverandørindustrien som er knyttet opp mot olje og gass, spesielt i Verdal og Orkland. Disse er i statistikken klassifisert som industrinæringer og ikke som en del av petroleumsnæringen. Tallene inkluderer heller ikke de delene av forskningsmiljøene i Trondheim som jobber opp mot olje- og gassektoren. Et eksempel på dette er Equinors forskningssenter på Rotvoll med 500 ansatte. I tillegg til FoU- miljøene og universitetsutdanning innen bransjen er det et nettverk av videregående skoler som utdanner fagarbeidere til olje- og gassnæringa. Et eksempel er Kværner Verdal som i dag har 56 løpende lærekontrakter innen ulike fag. Bedre rammevilkår for olje- og gassnæring er viktig for hele Trøndelag.

Norge står nå midt i den største krisen i moderne tid. Korona har stengt ned økonomien og samfunnet vårt, og hundretusenvis er arbeidsledige. Norge har i motsetning til de fleste andre land finansiell styrke til å håndtere denne krisen med penger som i stor grad er inntekter nettopp fra oljeindustrien. Nå er selv denne næringen hardt rammet av fallende olje og gasspriser som en konsekvens av at etterspørselen midlertidig har gått ned. Det er derfor avgjørende at næringen settes i stand til å gjøre lønnsomme investeringer for fortsatt å tjene penger til hele landets beste.

Aktivitet på norsk sokkel er forutsetningen for aktivitet i leverandørindustrien over hele landet. Titusenvis av arbeidsplasser kan nå gå tapt innen verftsindustri, ingeniørtjenester og andre leverandører som en følge av at oljeselskapene nå strammer inn pengebruken. Trøndelag Senterparti er bekymret for varige negative konsekvenser for leverandørindustrien om det ikke gjøres nødvendige endringer for oljeselskapene i den situasjonen landet nå er i.

Næringa har ikke bedt om skattelettelser eller overføringer fra statskassen, slik som alle andre næringer nå får. Men man har bedt om en annen fasing av skatteinnbetalinger og avskrivingsregler for å bedre likviditeten på kort og mellomlang sikt. Lavere lønnsomhet er en utfordring i seg selv, men samfunnet har nå en særlig interesse av at samfunnsøkonomisk lønnsomme investeringer og prosjekter, selv med en lavere oljepris, gjennomføres. Det vil berge mange arbeidsplasser og øke avkastningen til staten over tid.

Trøndelag Senterparti mener at de forslag Regjeringen har lagt frem ikke er tilstrekkelige til å sikre dette. Stortinget må derfor ta ansvar og forbedre disse slik at aktivitet, lønnsomme prosjekter og investeringer videreføres i størst mulig grad.

For Trøndelag sin del har vi særlig viktige miljøer i aksen Verdal – Orkland som nå opplever stor usikkerhet knyttet til fremtidig aktivitetsnivå. Dette er den viktigste saken for vår landsdel nå̊.

Trøndelag Senterparti vil peke på innspillet fra Norsk olje og gass i etterkant av fremleggelsen av forslaget fra Regjeringen tirsdag 12. mai og høringen i Finanskomiteen fredag 15. mai, og støtter opp om disse. Vi vil spesielt fremheve og støtte følgende endringer:

Økt friinntekt i tråd med næringens forslag, og sørge for at utgiftsføring av investeringen kan gjøres mot særskatt (56%) og ordinær skatt (22%). Næringen har foreslått en nøytral løsning for staten vurdert i nåverdi ved at investeringsfradragene blir neddiskontert med en risikofri rente i forhold til dagens system. Redusert rentefradrag vil gi en netto proveny økning for staten, av Finansdepartementet beregnet til 5 mrd.

I tillegg til utgiftsføring av investeringer i 2020 og 2021, må forslaget inkludere direkte utgiftsføring av investeringer (inkl. friinntekt) tilknyttet nye beslutninger som sanksjoneres før 31.12.21.

Forslaget må inkludere direkte utgiftsføring av investeringer (inkl friinntekt) frem til produksjonsstart som foretas i henhold til PUD/PAD innlevert før 31.12.22. Fristen for innlevering må altså̊ utvides i tråd med næringens opprinnelige forslag, mens perioden for utgiftsføring kan avsluttes med året for produksjonsstart.

Perioden for utbetaling av skatteverdi av underskudd må utvides til 2024.

Innføre en midlertidig ordning med negativ terminskatt.

Fylkesstyret i Trøndelag Senterparti

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...