Nea Radio

- Forutsigbarhet skaper trygghet

Roger Santokhie er sykepleier og har jobbet med demente i mange år. Denne uka var han på Kafé Lysstråle for å dele sine erfaringer med pårørende. Foto: Marit Langseth

Hvordan kommunisere på best mulig måte med personer med demens? Sykepleier Roger Santokhie deler sine tips.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 22.09.2018 kl 15:55

- For det første må du huske at dette er et menneske som har hukommelsessvikt, og som kanskje ikke vet hvor de er eller hvem du er, sier sykepleier Roger Santokhie.

Denne uken var han på Røros for å prate om kommunikasjon med personer med demens på «Pårørendeskole», i regi av Os og Røros kommune i samarbeid med Os helselag og Røros og Holtålen demensforening.

Santokhie forteller at det er viktig å skape forutsigbarhet og trygghet overfor mennesker med demens.

- Det kan gjøres på mange måter, men for det første kan du bruke navn. Å si «hei, husker du meg?» er meningsløst. Si heller «god dag, Kari. Dette er Roger, jeg er en tidligere nabo». Da er masse på plass allerede. Du har orientert vedkommende om tid på døgnet, hvem du er og at du snakker til henne, ingen andre.

Naturlig progresjon i kommunikasjonen

Det er viktig å hjelpe den demente med å forstå hva som skjer og at ting henger sammen, forteller han.

- For eksempel kan jeg si «God morgen, Kari, det er Roger her». Da har jeg orienter henne om at det er morgen, og når jeg ser at det har gått inn sier jeg «nå er det frokost». Morgen og frokost henger sammen. Så kan jeg si «vil du bli med å sette deg ved bordet?», forteller han.

På den måten skaper man forutsigbarhet gjennom naturlig progresjon.

- Istedet for bare å si «nå må du komme å sette deg ved bordet». For da tenker vedkommende «hvorfor skal jeg det? hva er det som kommer til å skje?», og kan dermed være litt motvillig og usikker.

Artikkelen fortsetter under lydklippet.

Trenger ikke å informere om at personer er død

Å få de samme spørsmålene om og om igjen fra en person med demens er vanlig, og Santokhie forteller at det kan ligge mer bak spørsmålet enn det som sies.

- Hvis de spør etter mor, så er det kanskje ikke mennesket mor de mener på. Demente leter ofte etter hjemmet sitt, og det er ofte et uttrykk for at de føler seg utrygge. Et eksempel fra egen erfaring er en mann som spurte etter mor og ville hjem. Det viste seg at han hadde kranglet med en annen person på avdelingen, og at han derfor følte seg utrygg og ville hjem.

- Hva om den demente spør etter noen som er død?

- Man må ikke nødvendigvis orientere om at vedkommende er død, men heller prøve å finne ut hvorfor han spør etter akkurat den personen, akkurat nå. Snakk gjerne om personen, for ofte kan det være at vedkommende vil snakke om personen og mimre. Det kan ofte være nok for å skape tryggheten vedkommende er ute etter.

Kroppsspråk viktig

Øyenkontakt og kroppsspråk er viktig, forteller han. Siden personen har kognitiv svikt, kan vedkommende legge mer vekt på kroppsspråk enn hva som sies.

- Det hjelper ikke at ordene er hyggelige, hvis du har hendene i kryss og et alvorlig ansikt, sier Santokhie.

Santokhies innlegg om demens var den tredje kvelden av totalt fem kvelder med «Pørendeskole» i Os og Røros kommune.

I lydklippet under kan du høre virksomhetsleder på Gjøsvika sykehjem, Gonda Brouwer, forteller mer om hva slags skole dette er.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...