Nea Radio

Nea Radio

Fortsetter å gå ned

SYNKER: Ledigheten i Trøndelag fortsetter å synke. Foto: Marit Langseth

Ledigheten i Trøndelag fortsetter å gå ned. Ved utgangen av mai er ledigheten i Trøndelag på 1,7 prosent, som tilsvarer 4 210 helt ledige arbeidssøkere. Dette er 190 færre enn på samme tid i fjor, en nedgang på 4 prosent.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Ledighetsnivået for mai er det laveste som er registrert siden 1987. I tillegg er 1 231 personer i tiltak, som gir en bruttoledighet på 2,2 prosent.

Ledigheten har gått ned i de fleste aldersgruppene, men mest blant personer mellom 30 og 49 år. Der er det 9,5 prosent færre ledige nå, enn for ett år siden. Blant arbeidssøkere under 19 år har derimot ledigheten økt betydelig, med 57 prosent. Totalt er det 149 helt ledige i denne gruppen, som utgjør 1,3 prosent av arbeidsstyrken under 19 år.

Ledighetsøkningen blant de yngste arbeidssøkerne kan ha flere forklaringer. Folkehøgskoleåret er nettopp avsluttet, så noen kan komme derfra. De som av ulike årsaker hverken er i skole eller arbeid, og som kommer til oss, er vi opptatt av å få i aktivitet så fort som mulig. Å skaffe seg utdanning er veldig viktig. Samtidig er det noen bransjer som tar imot ufaglærte og gir opplæring i bedrift. Her forsøker vi å finne gode matcher mellom kandidat og bedrift, sier Bente Wold Wigum, direktør i NAV Trøndelag.

Ungdomsledigheten samlet sett, det vil si ledige under 30 år, er på 2,2 prosent.

Industrien mest ned

Blant de bransjene som sysselsetter flest er det størst nedgang innenfor industrien, med -18 prosent, som er 101 færre enn på samme tid i fjor. Reiseliv og transport, helse, pleie og omsorg, og serviceyrkene har også solid nedgang med henholdsvis –15, -14 og -10 prosent.

Noen få yrkesgrupper har økning i ledigheten. Antallet ledige ledere har gått opp med 80 prosent, og innenfor butikk og salg er økningen 12 prosent. Også blant meglere og konsulenter og innenfor undervisning er det en svak ledighetsøkning. Gruppen arbeidssøkere som er registrert uten yrkesbakgrunn, eller uoppgitt, har med enn doblet seg, fra 197 til 410 personer.

Stramt arbeidsmarked

Stillingstilgangen i mai er på nesten 3 400 stillinger, som er 14 prosent mer enn i samme periode i fjor. Det er flest jobber innenfor bygg og anlegg, der det er lyst ut nesten 700 stillinger. Deretter etterspørselen størst innenfor helse, pleie og omsorg, undervisning og ingeniør og IKT.

For jobbsøkerne er det mange muligheter, mens for en del arbeidsgivere er nok markedet ganske stramt. Populært sagt er det for få trøndere i forhold til behovet. Samtidig er det mange som står utenfor arbeidslivet i Trøndelag, og det er kjempeviktig at vi får inkludert flere av disse. Dette krever en del både av oss, brukerne våre og ikke minst arbeidsgiverne, som har jobbene. Men jeg tror på at her kan vi få til mer, sier Wigum.

Hittil i år er det lyst ut i overkant av 18 900 stillinger. Dette er 6,6 prosent mer enn i samme periode i fjor. Det er lyst ut flest stillinger innenfor helse, pleie og omsorg, med 4 400 stillinger. Deretter følger bygg og anlegg med 2 600 stillinger og ingeniør og IKT med 1 600 stillinger.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Sentrumsplanen i Stjørdal er vedtatt

Sentrumsplanen i Stjørdal er vedtatt

Men ikke uten protester

Sentrumsplanen for Stjørdal ble vedtatt under kommunestyremøtet i forrige uke. Men ikke alle var enige med flertallet i Komite Plan.

Ingen rypejakt

Ingen rypejakt

- Det er ikke forsvarlig å åpne for jakt på lirype, fjellrype og skogsfugl i Roltdalen og Nålbogen statsallmenning i høst, mener Selbu fjellstyre.

Ny satsing på Nygar'n

Ny satsing på Nygar'n

- Sats på ungdom, det er der motet er, sier gardbruker Jo Kjetil Stokke på Nygar'n i Innbygda.

Selbu fiber-pilot

Selbu fiber-pilot

Selbu kan bli pilot-kommune for fiberutbygging i Trøndelag.

Ulykke på fv30

Ulykke på fv30

En bil har kjørt inn i en bergvegg, fører er ute av bilen.

Feiret Trestakk

Feiret Trestakk

Onsdag markerte Equinor på Tangen i Stjørdal produksjonsstart på Trestakk-feltet.

Siste nytt i Trøndelag Vis flere

Så sine nye lagkamerater vinne målrik forestilling

Så sine nye lagkamerater vinne målrik forestilling

Den nysignerte landslagsspilleren fikk se en uryddig seier av RBK i generalprøven før den viktigste kampen på mange år.

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Etter Ingrid Aunes plutselige bortgang, måtte Arbeiderpartiet i Malvik finne en ny ordførerkandidat før valget. Han er kaffegjest i Nea Radio denne uka.

Matfestivalen vokser videre

Matfestivalen vokser videre

Norges beste lokalmatfestival? 2019 ble et nytt rekordår - aldri før har så mange besøkt og handlet så mye på Trøndersk Matfestival.

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

- En bedre skole for alle - ikke de få

- En bedre skole for alle - ikke de få

- I Trøndelag trenger vi flere - ikke færre lærere. Vi trenger flere - ikke færre lærlinger. Vi trenger at flere - ikke færre elever fullfører videregående. Vi trenger en skolestruktur som er nær der elevene bor og som ikke presser de svakeste elvene til å flytte på hybel for å få skoleplass, skrive...

Posten trår til med sykkelfrimerker

Posten trår til med sykkelfrimerker

Norge har hatt mellom 200 og 300 fabrikker som har laget sykler av alle typer, fasonger og prisklasser. Nå gir Posten ut fire frimerker med noen av de mest ikoniske modellene.

Siste med #ledighetVis flere

Lav trønderledighet

Lav trønderledighet

5.212 personer var ved utgangen av juli helt ledig i Trøndelag. Det tilsvarer 2,2 prosent av arbeidsstyrken og er en nedgang på syv prosent.

Digital enighet

KS Midt-Norge:

Digital enighet

Trøndelag er enig om felles satsing på digitalisering. Det kom fram en KS-konferanse.

Laveste oktoberledighet på 30 år

Laveste oktoberledighet på 30 år

I oktober er det 3.300 helt uten arbeid i Sør-Trøndelag. Det tilsvarer 1,9 prosent av arbeidsstyrken. Ikke siden sommeren 2008 har det vært like lave ledighetstall.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...