Nea Radio

Fortsatt økende antall ulv registrert i Norge

ØKENDE antall ulv i Norge, viser en foreløpig statusrapport. Foto: Viltkamera Odden / NINA

Det er aldri før i nyere tid registrert så mange ulver i Norge som i vinter, skriver Rovdata.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Selv om det aldri før "i nyere tid" er registrert så mange ulver i Norge som i vinter er det likevel bare en liten oppgang fra i fjor. Samtidig er det aldri før skutt like mange ulver ved lisensjakt i Norge som sist vinter.

Det viser en ny foreløpig statusrapport fra vinterens registrering av ulv som Høgskolen i Innlandet har laget på oppdrag fra Rovdata. De påviste 115 ulver, der 45 av dem hadde tilhold på begge sider av riksgrensa mot Sverige. Av de 70 helnorske ulvene ble 27 avlivet ved lovlig felling og én funnet død av annen årsak.

– Mye snø ga særs gode registreringsforhold i vinter, og resultatene gir et godt bilde av ulvebestanden i Norge. Det er aldri før i nyere tid registrert så mange ulver innenfor Norges grenser som i vinter, og nesten samtlige individer som ble registrert gjennom sporingene ble også påvist gjennom DNA-analyser av innsamlede prøver i Norge og Sverige. Den norske bestanden av ynglende, stasjonære ulver og valpekull har hatt en mer markert vekst de tre siste årene enn tidligere, forklarer Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Flere ulver og kull registrert: Figuren viser utviklingen i antall individer og valpekull i Norge og grenserevir i perioden fra 1998/99-2017/18. Foto: Rovdata

Flest ulv i ulvesonen

De fleste ulvene er påvist i eller i kort avstand til forvaltningsområdet for ynglende ulv i Norge (ulvesonen), som er i deler av Hedmark, Akershus, Oslo og Østfold.

– Det er kun påvist én ulv i Norge utenfor disse fylkene, og den ser ut til å ha vært stasjonær på grensen mellom Oppland og Hedmark siden i fjor sommer fram til den ble skutt i mars. Ulv var med andre ord konsentrert til en begrenset del av Norge og cirka 90 prosent av Norges landareal var i praksis uten ulv i vinter, sier Petter Wabakken, prosjektleder hos Høgskolen i Innlandet.

De fleste ulverevir ble også påvist helt eller delvis innenfor ulvesonen, bortsett fra Koppangsreviret, der et ulvepar ble avlivet ved lisensjakt før jul. Som forrige vinter ble det påvist ulv i ti revir på tvers av riksgrensen, der det i vinter var fem ynglinger og fem revirmarkerende par.

Over bestandsmålet

Stortingets nåværende bestandsmål for ulv i Norge er 4-6 årlige valpekull, hvorav minst tre av kullene skal vokse opp i helnorske revir.

Med åtte ulvekull i helnorske revir og fem i grenserevir ble det nasjonale bestandsmålet for ulv bestemt av Stortinget oppnådd med god margin i vinter. Ett kull i grenserevir skal ifølge reglene telles likt som 0,5 kull i hvert av landene.

– Totalt ga dette 10,5 ulvekull i Norge i 2017, en oppgang på tre fra 7,5 i 2016. Det er i vinter påvist flere kull i helnorske revir og færre kull i grenserevir sammenlignet med året før, forteller Kindberg.

Rekordstor lisensjakt

Samtidig er det i vinter felt flere ulver i Norge ved lisensjakt enn noen gang tidligere. Lisensjakt er den vanligste dokumenterte dødsårsaken for ulv i Norge i vinterhalvåret. I vinter ble det for første gang åpnet for lisensjakt også innenfor norsk ulvesone.

– Det ble til sammen avlivet 24 ulver under vinterens lisensjakt, alle i Hedmark fylke. Når man trekker fra de til sammen 28 ulvene som er kjent døde i vinter, gjenstår det 87-88 ulver med helnorsk tilhold eller i grenserevir. Dette er litt færre enn de 89-95 ulvene som gjensto per april forrige vinter, da 12 avlivede ulver var trukket fra, forklarer Kindberg.

Felte genetisk viktig ulv

Fordi den skandinaviske ulvebestanden er ekstremt innavlet, klassifiseres nye immigranter av ulv fra øst og deres førstegenerasjons avkom (såkalte F1-individer) for genetisk viktige. Disse ulvene kan tilføre nye gener som kan redusere graden av innavl. Det ble i vinter kun påvist én slik ulv med helnorsk tilhold, og denne ble skutt ved lisensjakt.

– Tispa i Koppangsparet som 25. oktober ble skutt under lisensjakt i Stor-Elvdal kommune var en slik genetisk viktig ulv, et såkalt F1-individ. Hun var datter av en ny finsk-russisk ulv i det nå oppløste Tunturi-reviret i Sverige, forklarer Wabakken hos Høgskolen i Innlandet.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...