Nea Radio

Fortsatt lav arbeidsledighet i Trøndelag

Lav ledighet og mange ledige stillinger.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 28.06.2019 kl 11:06

Ved utgangen av juni er det 4 330 helt ledige arbeidssøkere i Trøndelag, viser ferske tall fra NAV. Dette tilsvarer 1,8 prosent av arbeidsstyrken. Samtidig er det lyst ut nær 3000 stillinger i fylket.

Sammenlignet med samme periode i 2018 er ledigheten redusert med 5 prosent. Andelen i tiltak har også gått ned, med 31 prosent, eller 411 personer. Av arbeidsstyrken er 0,4 prosent i tiltak. Dette gir en bruttoledighet på 2,2 prosent. Arbeidsledigheten for landet er på 2,1 prosent, mens bruttoledigheten er på 2,7 prosent.

Blant bransjene har ingeniør- og IKT-fag størst ledighetsnedgang, med -37 prosent. Dette tilsvarer 122 færre ledige, sammenlignet med samme periode i fjor. Helse, pleie og omsorg har en nedgang i ledigheten på 21 prosent, som tilsvarer 82 færre ledige.

Mange unge ledige

Ungdomsledigheten, altså ledigheten blant unge under 30 år, er på 2,3 prosent. Den aller største økningen ser vi hos de på 19 år og yngre. Sammenlignet med juni i fjor, har andelen helt ledige i denne gruppen økt med 30 prosent.

Det gir grunn til bekymring når vi ser at andelen arbeidsledige menn på 19 år og yngre øker med 37 prosent sammenlignet med juni i fjor. I Trøndelag er det over 150 ungdommer som ikke er i utdanning eller i tiltak, som er meldt arbeidsledige. Det er et altfor høyt tall. Spesielt når vi ser på tilgangen av nye stillinger som skal fylles, sier Bente Wold Wigum, direktør i NAV Trøndelag.

Stabil ledighet blant innvandrere

Av de helt ledige har 33 prosent innvandrerbakgrunn. Denne andelen har holdt seg relativt stabil over tid.
Tallene for andelen ledige blant ungdom og innvandrere bekrefter behovet for videre satsing på regjeringens inkluderingsdugnad. NAV Trøndelag vil fortsatt ha et særlig fokus på arbeidssøkere med hull i CV-en og andre utfordringer. Vi har en jobb å gjøre med å avklare og kvalifisere arbeidssøkere, og få de ut i jobb, sier Wigum.

Stort behov innen bygg og anlegg

Tilgangen på registrerte ledige stillinger i Trøndelag i juni er 2 956. I Bedriftsundersøkelsen fra NAV er det skissert en mangel på 4 000 personer i 2019.
758 av registrerte stillinger i juni er innen bygg- og anlegg, og 420 innen helse, pleie og omsorg. Dette er bransjer som har et betydelig behov for arbeidskraft i tiden framover, blant annet gjennom prosjektet Nye Veier som starter opp i sørdelen av fylket allerede i oktober, påpeker Wigum.

Hittil i år er det lyst ut i nesten 21 900 stillinger. Så langt i år er det en økning på 5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det er lyst ut flest stillinger innenfor helse, pleie og omsorg, med 4 450 stillinger. Deretter følger bygg og anlegg med 3 380 stillinger og ingeniør og IKT med 1 900 stillinger. 

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...