Nea Radio

– Forsvaret må føre klimaregnskap

Regnskap: Tommy Reinås og MDG krever at Forsvaret skal føre klima- og miljøregnskap under NATO-øvelsen Trident Juncture. Foto: Anne Gundersen

MDGs Tommy Reinås krever at Forsvaret skal føre klimaregnskap under Trident Juncture. Fylkesutvalget avviser.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

MDG har tatt til orde i fylkesutvalget, for å få på plass en miljørapport etter NATO-øvelsen Trident Juncture.

– Det er en enorm logistikk som nå er i sving og som vil etterlate seg et gigantisk miljøfotavtrykk, sier Reinås.

– Det er snakk om anslagsvis 10 000 landkjøretøy, 250 fly og 60 sjøfartøy som alle vil være med på å slippe ut Co2. I tillegg vil det gå ut over landområdene der de ferdes og vi mener at Forsvaret må stå til rette for dette. Siden vi ikke er i krig, så må det kjøpes miljøkvoter for utslippene.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Avvist

Forslaget fikk ikke gehør i fylkesutvalget.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik mente at rådmannen ikke har kapasitet eller ekspertise til å sette en slik rapport ut i livet og forslaget ble avvist.

– Jeg vil beskrive Arbeiderpartiets, Senterpartiets og de store toneangivende partienes holdning som kategorisk avvisende, sier Reinås som hevder videre at man ikke tar forpliktelsene i etterkant av signeringen av Parisavtalen alvorlig.

– Verdenssamfunnet har en plan for hvordan man skal unngå to graders oppvarming av kloden innen 2050. Skal vi nå dette målet, må også Forsvaret delta i den planen. De kan ikke være fritatt for ansvar.

Gjennomførbart?

Reinås mener at det helt klart er mulig å føre et klimaregnskap, selv for en enorm øvelse som Trident Juncture.

– Det er veldig enkelt. Dersom man vet hvor mye drivstoff alle disse kjøretøyene og fartøyene bruker, så kan man gjøre en kalkyle som beregner hvor mye Co2 som slippes ut. MDG vil i tillegg har et overslag over hvor mye som blir ødelagt av utmark og veier under øvelsen.

– Jeg tror faktisk forsvaret har kommet så langt at de fører et regnskap over dette og vil erstatte og gjøre opp for seg. Men det som er et nytt moment, er at vi i tillegg ønsker et klimaregnskap og at de gjør opp for seg der også, i form av klimakvoter.

Jobber videre

MDG jobber videre mot møtet i Fylkestinget i desember.

– Der vil vi ta opp saken igjen, gjennom en interpellasjon og vi håper at Trøndelag fylke da vil ta til orde for å få på plass et klima- og miljøregnskap etter øvelsen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...