Nea Radio

Første solcelletak i Selbu

FØRSTE solcelletak i Selbu er nå montert i Liavegen i Øverbygda. Foto: Erik Brenna

I Trøndelag sjekket 25.000 husstander taket sitt for å se om de kan montere solceller, mer enn en tredobling fra året før, forteller leverandøren Otovo. Nå har Selbu fått sitt første solcelletak.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er Erik Brenna som er den første huseieren i Selbu kommune som får solcelletak.

- Dette er noe flere bør vurdere, fordi det har mange fordeler, sier Brenna til Nea Radio. - Blant annet er det i praksis en gratis investering, fordi det betaler seg selv ned gjennom sparte strømutgifter. Verditaksten på huset går opp tilsvarende. Jeg tok opp lån til dette, og avdragene vil tilsvare sparte strømutgifter. Solcelletaket vil ha betalt ned seg selv innen ca 12-13 år, og etter det vil jeg bare spare/tjene penger på det, trolig flere hundre tusen kroner, sier Brenna.

Økende strømpriser

Strømprisene vil stige i årene som kommer, og har allerede steget mye. Egenprodusert strøm hjelper på lommeboka, og overskuddet en ikke selv bruker kan selges for 1 kr per kWh. I praksis skjer dette automatisk i strømmåleren, ved at den går saktere eller faktisk teller nedover ved overskudd. Spesielt sommermånedene kan en huseier med solcelletak få bra overskudd. De to-tre kaldeste og mest snørike vintermånedene kan en i indre Trøndelag ikke regne med å produsere noe strøm.

Foto: Otovo

Miljø

- Miljøaspektet er avgjørende viktig for meg. Det monteres på taket og medfører derfor ikke noe arealforbruk eller naturinngrep. Strømmen er lokalprodusert og behøver i utgangspunktet ingen overføringslinjer, men slik det tilkobles, vil jeg også være med å forsyne nettet med strøm. Produksjonen reduserer behovet for arealkrevende energiproduksjon fra vind- og vannkraft, også import av energi fra Europa, tildels fossil og atomkraft, sier Erik Brenna.

- Jeg har ikke finregnet på dette, men jeg vil tro at selv medregnet gruvedriften som kreves for utvinning av komponentene i solcellepanelene, vil det samlede ressursregnskapet gå i pluss. I løpet av levetida til anlegget vil regnskapet for klimautslipp, ressursforbruk og arealforbruk samlet komme ut positivt, sier Brenna og henviser til leverandøren Otovo.

Foto: Otovo

Sjølforsyning

- Det handler også om sjølforsyning, og redusert avhengighet av kjøp av elektrisitet fra andre. Solcelletaket vil dekke fra 1/3 til 1/2 av mitt strømforbruk. Jeg vil vurdere å montere paneler også på låvetaket etter hvert og kan bli selvforsynt på elektrisitet eller få overskudd til salg.

- Om to år vil jeg vurdere å også investere i en batteripakke på ca 12 kWh, som vil lades opp på dagtid, slik at jeg kan bruke betydelig mer av min egenprodusert strøm på kvelden og natta. Batteriprisene synker med tiden.

Solcellepanelene ligger i ett med taket og vil i praksis ikke endre utseendet til taket, selv om fargen blir litt annerledes. Det er derfor heller ikke søknadspliktig hos kommunen.

Interessert? Solcelletaket leveres av Otovo, og montørene de benytter er Solcellespesialisten.

Foto: Erik Brenna

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...