Nea Radio

Forslag til budsjett 2021 og økonomiplan 2021 - 2024

Kommunedirektør Tor Jakob Reitan ved en tidligere anledning. Foto: Anne Gundersen

Kommunedirektørens budsjettforslag viser driftsinntekter i 2021 på kr 2,24 mrd og et korrigert netto driftsresultat på kr 33 mill, noe som gir en resultatgrad på ca 1,5%.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Kommunedirektøren legger frem et budsjett som innebærer nyinvesteringer innenfor prioriterte områder på over kr 1,2 mrd. Her foreslås å gjennomføre betydelige byggeprosjekter som f eks ny Halsen barneskole, sluttføring av Helsehuset, Fosslia omsorgssenter og bygging av omsorgsboliger på Lillemoen.

Forslaget til driftsbudsjett har et betydelig lavere kuttnivå enn hva som ble lagt frem i strategidebatten i sommer, hvor bl a kuttlisten knyttet til omsorgsektoren er redusert med ca kr 13 mill (fra opprinnelig ca 16 mill til ca 3 mill). Det ble i salderingssaken tilført kr 9 mill til grunnskolen for å opprettholde bemanningsnormen, og dette er videreført i sin helhet i forslaget til budsjett for 2021.
Det er også foreslått satt av årlig kr 500 tusen til driftstiltak og kr 2,5 mill til investeringstiltak for å være en foregangskommune innen klima- og miljø.

Kommunestyret ba den 18. juni Kommunedirektøren omorganisere og hvor begrepet «snu alle steiner» ble brukt i oppdraget om å bli ytterligere kostnadseffektiv hvor kjernevirksomheten skal prioriteres. Den prosessen er godt i gang (prosjekt Vi2030) og budsjettet synliggjør disse forventningene.
Kommunedirektøren vil med dette budsjettforslag benytte anledningen til å sette et søkelys på gjeldsgraden som bør iakttas kritisk i årene fremover. Gjeldsgraden til Stjørdal kommune ligger 28% over gjennomsnittet i en generelt gjeldstynget norsk kommunesektor.

Nå er rentene lave, men med en gjeld pr i dag på omlag kr 2,7 mrd hvor ca kr 1,3 mrd av dette ikke er selvfinansiert, vil selv marginale renteøkninger gi utslag på et fra før presset driftsbudsjett. Driften belastes med kr 131 mill i renter og avdrag i 2021. Sparekontoen (Disposisjonsfondet) er på kr 160 mill.

Kommunestyret setter tydelig krav til overskudd noe som gir oss mulighet for å redusere fremtidige låneopptak gjennom å øke andelen egenfinansiering av investeringer. Det bidrar også til kommende generasjoners økonomiske handlingsrom.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...