Nea Radio

NIBIO

Forskerbesøk på Røros

Foto: Anita Sivertsgård

Forrige uke besøkte forskere fra NIBIO Røros for å se på hvordan man utnytter utmarksressursene på nye måter med blant annet å møte den lokale reindriftsnæringa og Røros Mat.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

NIBIO

NIBIO er forkortelse for Norsk institutt for bioøkonomi. De har som samfunnsoppdrag å bidra til matsikkerhet, bærekraftig ressursforvaltning, innovasjon og verdiskaping innenfor verdikjedene for mat, skog og andre biobaserte næringer.

De holder til over 18 forskjellige steder i Norge, og denne uka hadde avdelingen for utmarksressurser og næringsutvikling samling på Røros.

Perlende tyttebær ga mersmak

Avdelingen er spredt på fem forskjellige plasser i Norge og når de møtes er det for både kompetanseheving og nettverksbygging.

Røros Mat var en spennende plass å besøke da de fikk innsikt i hvordan de jobber med både videreforedling av lokalmat og salg, som er en viktig del av tematikken NIBIO jobber med.

Spesielt perlende tyttebær syntes forskerne var et spennende produkt, og ikke minst, et godt eksempel på hvordan man kan utnytte utmarksressursene på en ny og veldig god måte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

REINDRIFT: Forskere på besøk hos Inge Even Danielsen. Foto: Paul Eric Aspholm NIBIO

Viktig for videre arbeid

Det ble også tid til å besøke reinstrøa til Inge Even Danielsen i Feragen for å få et innblikk i hans drift og for å få høre hva han synes er viktig for reindrifta i tida fremover og hvilke utfordringer reindrifta står ovenfor.

- Besøket hos Inge Even vil være viktig for hvordan vi kommer til å jobbe videre i vår kunnskapsoppbygging fremover, poengterte Jo Jorem Aarseth som er avdelingsleder og forskningssjef for avdeling utmark og naturressurser i NIBIO.

Det ble en god og produktiv samling for forskerne som besøkte Røros forrige uke og som kanskje vil bære frukter inn i fremtidens utnyttelse av utmarksressurser også.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...