Nea Radio

Fornyelse av videregående

FORNYES: Den videregående skolen må fornyes, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner. I går besøkte han Røros videregående skole og fikk delta i en kjemitime. Foto: Kunnskapsdepartementet

- Regjeringen vil legge frem stortingsmelding om fornyelse av videregående skole. Det sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner, som i går besøkte Røros videregående skole.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 27.08.2019 kl 19:59

Mange elever mener at opplæringen i videregående er for lik den de hadde på ungdomsskolen, og at det er for lite rom til fordypning og spesialisering. Det vil regjeringen gjøre noe med.

– Videregående opplæring har vært nesten lik siden 1994. Tiden er inne for å vurdere både faglig innhold og strukturen, slik at de unge blir enda bedre rustet for studier og jobb. Nå varsler vi at det kommer en stortingsmelding, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Nye læreplaner

Regjeringen legger til høsten frem nye læreplaner for hele videregående opplæring som skal innføres fra 2020 - 2021, og yrkesfagene får ny struktur i 2020. Samtidig ser regjeringen at det fortsatt er behov for å gjøre opplæringen mer relevant og tilpasset dagens og morgendagens samfunn.

MANGE SPØRSMÅL: Statsråd Jan Tore Sanner besøkte Røros Videregående Skole. Foto: Per Magne Moan

– Den enkelte elev og lærling må få et godt grunnlag for å delta i arbeids- og samfunnslivet gjennom videre utdanning og jobb. Derfor vil vi blant annet se på nye tiltak for å få flere til å fullføre, og vurdere strukturen i den videregående opplæringen, sier Sanner.

Engelsk obligatorisk

Et offentlig utvalg, ledet av Ragnhild Lied, undersøker styrker og svakheter ved videregående opplæring. De har lagt frem deres første utredning og vil legge frem sin endelige rapport i desember 2019. Forslagene fra utvalget vil være et grunnlag for stortingsmeldingen regjeringen vil legge frem våren 2021.

– Kravene til engelskkunnskaper øker i mange jobber. Men fortsatt avsluttes den obligatorisk engelskundervisning etter VG1. Vi har tidligere varslet at vi vil gjøre engelsk til obligatorisk fag i VG2 og VG3. I meldingsarbeidet vil vi vurdere hvordan dette kan gjennomføres, sier Sanner.

Sentrale tema i den nye stortingsmeldingen om videregående opplæring vil være:

Gjennomføring, innhold og struktur i videregående opplæring.

Utvidet og helhetlig fylkeskommunalt ansvar for alle 16 til 24 åringer.

Fylkeskommunenes rolle som skoleeiere og kompetansepolitiske aktører.

Kapasitet i fylkeskommuner, skoler, bedrifter og virksomheter.

Rammebetingelser, herunder lovverk og finansiering.

Arbeidslivets rolle i videregående opplæring, herunder tilbud om læreplasser.

Voksne i videregående opplæring.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...