Nea Radio

– Fornøyelseskjøring med snøscooter hører ikke med til det friluftslivet vi vil legge til rette for i Røros

Røros SV sier nei til scooterløyper i Røros.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

LESERBREV:

Røros kommune vedtok i 2018 en klima- og miljøplan som setter opp høye mål for utviklingen i Røros. Der står det blant annet at «planen har gitt oss en mulighet til å tenke helhetlig og langsiktig, både innen arealplanlegging, næringsutvikling og i sammenheng med kultur og folkehelsesatsing». Vi mener at målsettingene i den planen ikke er forenlig med etablering av snøscooterløype til fornøyelseskjøring i Røros kommune.

Fornøyelseskjøring med snøscooter vil lett komme i konflikt med reindrifta. Det har vi nylig sett i Holtålen. Vi ønsker ikke slike konflikter og vi er klar i vår prioritering; reindriftsnæringa og næringsgrunnlaget for reindriftssamene i vårt område må gå foran fornøyelseskjøring med motorkjøretøy i utmarka.

På Rørosvidda i april kan en glede seg over et rikt dyreliv. Elg, rein og rådyr er sårbare etter en lang vinter, og når kalvinga står for døra vil snøscootertrafikken kunne få store negative følger. Trane og andre fuglearter som hekker i våre høyfjells- og våtmarksområder er sårbare. Det de trenger aller minst er mer motorisert ferdsel.

Vi trenger naturen. Opplevelse av opprinnelig natur og dyreliv og fravær av støy, er viktig for vår mentale helse og er rekreasjon. Friluftslivet er også en viktig faktor for god folkehelse gjennom variert fysisk aktivitet. Fotturer og skiturer i vår flotte natur på Rørosvidda gir helsebot for kropp og sjel, og må sikres for framtidige generasjoner. Økt motorferdsel i utmarka vil komme i konflikt med dette, og frata oss mange viktige naturopplevelser.

I en FN-rapport som ble offentliggjort 6. mai 2019 slås det fast at artsmangfoldet på jorda er truet av menneskelig aktivitet. Situasjonen er verre enn tidligere antatt. Rapporten tegner et dystert bilde for vår natur som livsgrunnlag for oss alle. Forskerne mener det kreves rask omlegging av vår bruk av energi og arealer til transport og monokulturer som truer artsmangfoldet.

Destinasjon Røros sammen med flere gikk i vinter bredt ut for å skape grunnlag for at Røros skal kunne beholde Innovasjon Norges merke som «Bærekraftig reisemål». Definisjonen på bærekraftig er at virksomheten skal kunne gjentas uten at viktige naturressurser forringes eller ødelegges. Det følger av våre argumenter over at fornøyelseskjøring med snøscooter ikke er bærekraftig reiseliv.

Røros SV gjorde på sitt årsmøte i januar et enstemmig vedtak om å si nei til snøscooterløype i Røros. Vi er glade for at Røros fjellstyre også sier nei til snøscooterløype i Røros. Kan alle politiske partier i Røros klargjøre sitt syn i saken før valget?

Christian Elgaaen
Hanne Hauge
Hilde Danielsen
Marianne Moseng Breigutu
Signe Nordermoen

Røros SV

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...