Nea Radio

Foreldre er politiets viktigste samarbeidspartner

Fra venstre: Lensmann i Værnesregionen, Kjetil Ravlo, ordfører i Selbu Ole Morten Balstad, politikontakt i Selbu/Tydal Geir Tore Sollie, ordfører i Tydal Ole Bjarne Østby og SLT-koordinator i Selbu kommune, Tove Storhaug. Foto: Stian Elverum/Nea Radio

Kjære mor, far, bestemor, kjære voksne. Er det greit at ungdom drikker alkohol?

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Kjære mor, far, bestemor, kjære voksne. Er det greit at ungdom drikker alkohol?

Det gikk bra med oss også, så det er ikke så farlig, er det mange av foreldregenerasjonen som sier. "Det å sende med ungdommene alkohol på fest fra de er konfirmert er kultur. De må lære seg å drikke." Dette er utsagn som kommer fra voksne, for eksempel fra en mor, fra en far, tante, onkel, ja fra bestemor.

Ny-konfirmanter får med seg drikke hjemmefra. Ja, da vet vi hva de drikker, svarer foreldre. 15 åringer blir kjørt til festlokalet med poser fulle av alkohol. For dette er kultur.

Kanskje høres det litt bedre ut når man forsvarer det med at det er kultur? I våre øyne er ikke dette kultur, det er ukultur. Vi vet det er flere foresatte som synes dette er vanskelig ettersom de opplever at flere voksne tillater drikking blant de unge.

Ja, man skal prøve og feile, særlig som ungdom. Grenser skal testes og regler skal tøyes i det lengste, men en plass går også grensen. Ungdom selv ønsker klare og tydelige regler fra voksne. Derfor er det viktig at vi har tydelige voksenpersoner som står sammen om dette. Undersøkelser viser at unge som får med alkohol hjemmefra ikke drikker bare det de får med seg, men de skaffer seg enda mer. Det viser også at dersom foreldrene aksepterer at de drikker, drikker de mer. Hvorfor er denne alkoholkulturen så viktig å videreføre for voksengenerasjonen? Voksne arrangerer og tilrettelegger fester med alkohol for unge, er det egentlig greit?

Vi har nok av eksempler på at alkohol gjør at man tar dårligere valg, man settes i sårbare situasjoner og kan risikere å få opplevelser som setter preg på resten av livet. Drikker man alkohol er man i risikosonen både for å bli gjerningsmann og offer i saker som vold, tyveri og overgrep. Hvorfor ønsker vi å utsette ungdommene for denne risikoen?

Et annet tema er sosiale medier. Den unge jenta eller gutten kan for alt vi vet se bilder og filmer av seg selv på skolen påfølgende uke. Bilder fra en situasjon som kanskje ikke er like stemningsfull og morsom da som den var. Det vi gjentatte ganger opplever er unge som får delt bilder fra voldssituasjoner, lettkledde bilder og seksuell omgang. Ofte er dette i sammenheng med alkoholpåvirkning.

For ikke lenge siden møtte vi på ei ung jente utenfor et festlokale. Hun hadde pyntet seg i kjole, drukket for mye alkohol, satt på huk og kastet opp. Våren var på vei, men denne kvelden var det kjølig ute. Utenfor festlokalet var det mørkt og mange tydelige berusede ungdommer. Jenta var sløv i blikket og snøvlet da hun pratet med oss. Vi ringte hjem til jentas foreldre, uttrykte vår bekymring over datteren sin tilstand og omgivelsene rundt. Vi opplevde at det som møtte oss var ingen bekymring, og ingen forståelse. Foreldre som mente at dette bør gå bra, og de hadde ingen planer om å hente henne. Vi gjentok vår bekymring og delte våre negative erfaringer fra slike situasjoner. "Nei dette går da fint det", lød det i andre enden av røret. Så da spør vi dere andre voksne, er dette greit?

Kjære voksne, vær med å bry dere. Vær tydelige voksne, våg å være kjip. Forklar dem hvorfor ungdom og alkohol ikke hører sammen. Vi i politiet ønsker dere med på laget, dere er vår viktigste samarbeidspartner opp mot ungdommene. Alle ønsker det beste for ungdommen, og da må vi ta grep sammen, nå!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...