Nea Radio

Selbu Sparebank har én bønn til alle som sparer eller ønsker å spare i fond

Ole Kristian Valstad mener flere og flere kan bli tvunget over på alternative investeringsløsninger slik som dagens innskuddsrente er. Foto: Per-Erik Ofstad

Hvordan forholder man seg til fondssparing i krisetider?

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 10.05.2020 kl 20:10

-Tenk langsiktig, er Ole Kristian Valstads mantra for fondssparerne nå som børsene er i hardt vær.

Valstad er fagansvarlig for sparing i Selbu Sparebank. Han mener fonds-kundene har forholdt seg forholdsvis rolige til den økonomiske uroen.

Kundene begynner å få erfaring
-I markedet generelt så var det jo en del som solgte seg ut når krisen var på sitt verste. Men, igjen så var kanskje folk litt roligere denne ganger her, enn man har vært i kriser før. Det viser jo at flere og flere av kundene våre begynner å få erfaring med fondssparing.

-Hvor lang tidshorisont tenker du man bør ha på investeringen dersom man setter pengene sine i fond

-Vi sier over en femårsperiode som en pekepinn.

-Hvis man ønsker å ta litt risiko - hvor plasserer man pengene nå om dagen da?

-Da har vi for eksempel et fond som heter Eika Spar som er godt differensiert i forhold til verdensmarkedet. Det er både inne i Norge, Norden og globale selskaper, sier Valstad.

Indeksfond eller aktive aksjefond?

-Et indeksfond sin oppgave er å følge indeks. Det skal hverken ha mer eller mindre avkastning utover det. Et aktivt forvaltet fond skal jo prøve å slå indeksen. Det gjelder i både gode og dårlige tider, og en god forvalter vil kanskje klare å gjøre grep når det kommer fall som de vi har vært igjennom nå, forteller Valstad.

-Vi ser lave innskuddsrenter hos bankene nå. Skjønner du at det kan være fristende for folk å gå inn i fondsmarkedet nå?

-Ja slik som dagens innskuddsrenter er så taper man jo egentlig penger ved å ha innskudd i bank. Pengene blir jo mindre verdt frem i tid på grunn av inflasjon. Da blir kanskje flere og flere tvunget over til alternative investeringsløsninger, mener Valstad.

-Hva gjør man hvis man er ny i dette gamet?

-Da vil jeg først og fremst anbefale å ta en prat med en rådgiver som kan forklare litt mer om fondssparing. Det er mitt tips. Gjør deg litt mer kjent med det og ta et møte med rådgiveren din, sier Valstad.

Hør fondspraten med Valstad her:

Ole Kristian Valstad er fagansvarlig for sparing I Selbu Sparebank. Her snakker han om fond, spareavtaler, innskuddsrenta og viktigheten av langsiktig tenking.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...