Nea Radio

Nea Radio

Folkehelse lite lønnsomt for kommunene

– Når kommunene skal løse problemet med fysisk inaktivitet, mens gevinstene havner hos NAV, arbeidslivet og i spesialisthelsetjenesten, er det ikke underlig at det skjer så lite prioritering av det forebyggende arbeidet i kommunene, mener Heimdal i Norsk Friluftsliv. Foto: Norsk Friluftsliv

En ny rapport fra Vista Analyse viser at folkehelsearbeid gir store samfunnsøkonomiske gevinster, men kun snaut fire prosent kommer kommunene til nytte. Rapporten viser også at uten nye folkehelsetiltak vil helseutgiftene øke med over 40 milliarder kroner ekstra i året.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Mens samfunnet vil spare store summer på økt satsing på folkehelse, vil bare en brøkdel av summen komme kommunene til nytte.

Det viser en ny rapport fra Vista Analyse.

– De galopperende helseutgiftene vil uten tvil være blant regjeringens største utfordringer framover, og vil bremse vekst på andre samfunnsområder. Vista Analyse sine funn er svært alvorlige, fordi kommunene har en sentral rolle i å oppfylle Stortingets mål om en friskere befolkning, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

– Når kommunene skal løse problemet med fysisk inaktivitet, mens gevinstene havner hos NAV, arbeidslivet og i spesialisthelsetjenesten, er det ikke underlig at det skjer så lite prioritering av det forebyggende arbeidet i kommunene, mener Heimdal i Norsk Friluftsliv.

– Ikke bærekraftig

Vista Analyses rapport nr 14/2017 «Fysisk inaktivitet: Hva koster det samfunnet? – Og hvem bærer kostnadene» er blant annet basert på undersøkelser i Drammen kommune.

Norsk Friluftsliv, paraplyorganisasjonen for 16 norske friluftslivsorganisasjoner, mener Stortinget bør gjøre endringer, slik at kommunene får mer igjen for å satse på folkehelse.

– Stortinget bør legge om insentivordningene, og reorganisere folkehelsearbeidet. SSBs helseregnskap viser at kostnadene allerede vokser med over 15 milliarder i året. Én av tre i den voksne befolkningen deltar ikke arbeidslivet, og helse er en viktig årsak. Samtidig er statens inntekter fra olje og gass på vei ned. Dette er rett og slett ikke bærekraftig, advarer Lasse Heimdal.

Store gevinster å hente

Norsk Friluftsliv mener at en bedre koordinering av samfunnets innsats og en målrettet innsats for utsatte grupper kan løse en del av utfordringene. Regjeringen må også spille bedre på lag med frivilligheten og andre som kan bidra.

– Gode virkemidler er kjente. Det finnes over 2,5 millioner rapporter i verden som dokumenterer sammenhengen mellom aktivitet og helse. Mange organisasjoner og kommuner kjenner til effektive virkemidler, men det er ikke nok investeringer i tiltak som kan redusere samfunnets kostander.

En rapport fra Vista Analyse i 2016 viste at samfunnet kan spare opp mot 80 milliarder årlig hvis man satser mer på fysisk aktivitet.

Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal, mener man har mer enn nok info og fakta på bordet til å starte en storsatsing på folkehelse.

– Vi ser frem til at regjeringen raskest mulig setter dette på dagsorden, sier Lasse Heimdal. Det er store gevinster å hente både for samfunnet og for borgerne, fordi færre blir syke og flere kan leve gode og aktive liv, understreker Heimdal.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...